Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/1999

Διήμερη περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ στη Λέσβο

Με την επίσκεψή του στον Δήμο Καλλονής, τις συναντήσεις με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της περιοχής ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στη Λέσβο.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για το κλίμα των τελευταίων ημερών

Η επίσκεψη του κ. Κλίντον σε Τουρκία και Ελλάδα, η σύνοδος του ΟΑΣΕ, η συνάντηση Σημίτη- Ετζεβίτ συνιστούν ένα πλέγμα γεγονότων που προφανώς θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στα μεγάλα ανοικτά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Παρά ταύτα όλες αυτές τις μέρες δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για την ουσία των προβλημάτων.
Για το τι θα συζητηθεί, ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τι τέλος πάντων επιδιώκουμε ως χώρα.
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης έχει υπάρξει ένας πλήρης αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Αντί να συζητάμε πώς θα χειριστούμε τις εξελίξεις και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αμερικανικές πιέσεις, που ουδείς αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν, και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο να εντάξουμε και τις δικαιολογημένες και επιβεβλημένες εκδηλώσεις της λαϊκής διαμαρτυρίας, έχουμε αναλωθεί στο ποια θα είναι η διαδρομή των διαδηλώσεων και ποια τα μέτρα ασφαλείας για τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Έχουν ευθύνη και οι πολιτικές ηγεσίες κομμάτων που παρασύρονται σε μια τέτοια συζήτηση.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι διευκολύνεται στους χειρισμούς της. Κάνει, όμως, τεράστιο σφάλμα, γιατί έτσι υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και οι πολιτικές ηγεσίες που παρασύρονται σε αυτούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης έχουν τη δική τους ευθύνη, γιατί έτσι ενισχύουν τον αποπροσανατολισμό που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Γι' αυτό και είναι απαράδεκτο να συντηρείται ένα κλίμα με κατευθυνόμενες πληροφορίες και διαρροές ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον έναν ή τον άλλον κυβερνητικό παράγοντα να συζητήσει με διάφορα κόμματα, "για να τα νουθετήσει και να τα θέσει προ των ευθυνών τους". Όλα αυτά είναι ένα κλίμα, που παράγει μικροπολιτικές εντυπώσεις, δεν παράγει τις αναγκαίες πολιτικές στρατηγικές και συναινέσεις που χρειάζεται η χώρα.

Για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΣΥΝ και κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση του.
Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ευνοεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Βεβαίως, και για την Τουρκία, πρέπει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για όλες τις άλλες χώρες που επιδιώκουν την ένταξη τους στην Ε.Ε.
Δεν πρέπει να γίνουν ειδικά για την Τουρκία εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για το Κυπριακό και τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

Ο ΣΥΝ είναι υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Όμως ο διάλογος πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην θίγεται η ενιαία κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην δημιουργούνται προηγούμενα που αργά, αλλά σταθερά, πριμοδοτούν τη διχοτομική λογική.
Με αυτήν την έννοια και εχθές επεσήμανα ως πολύ αρνητική εξέλιξη την αποδοχή εκ μέρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ των αξιώσεων του Ντενκτάς προκείμενου να προσέλθει στον διάλογο.

Για την επικείμενη συνάντηση Σημίτη-Ετζεβίτ στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και ο ελληνικός λαός τελούν σε πλήρη άγνοια ως προς το τι θα συζητηθεί ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς και, κυρίως, ως προς τις επιδιώξεις και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο και για τις τουρκικές πολιτικές δυνάμεις.


Ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Λέσβο και τις συναντήσεις με τους φορείς του νησιού, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε αναφορικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές του νησιού.

"Η ανάγκη για την ανάπτυξη της Λέσβου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Β. Αιγαίου επιβάλλει διαφορετικές επιλογές και προτεραιότητες. Την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του αγροτικού τομές, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στα πλαίσια ενός συνολικού προγράμματος αναδιάρθρωσης της υπαίθρου.
Μια άλλη προτεραιότητα είναι αυτή της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής στήριξης, γιατί υπάρχει έντονο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, η ανεργία μεγαλώνει, ενώ εντείνονται τα φαινόμενα απομάκρυνσης του πληθυσμού.
Η Λέσβος και τα νησιά του Β. Αιγαίου φτάσανε στο 2000 και κάποιοι πρέπει να δώσουν απάντηση: Γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει η πληρότητα και η επάρκεια στις υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας; Πού πήγαν τόσα προγράμματα, τόσα χρήματα, τόσα χρόνια και τόσες θυσίες;
Δεν υπάρχει εθνική πολιτική για το λάδι, πολιτική για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και αφήνονται οι κτηνοτρόφοι επί πέντε χρόνια στο έλεος ασθενειών που αφανίζουν την παραγωγή και εκμηδενίζουν την προοπτική για την αναδιάρθρωση της.
Είναι πρωταρχικό αίτημα για τη Λέσβο και το νησιωτικό σύμπλεγμα του ΒΓ. Αιγαίου να αντιστραφεί η στασιμότητα και η περιθωριοποίηση συγκριτικά με άλλες περιοχές. Αυτή η ανάγκη επιβάλλει να αλλάξουν και οι επιλογές και οι σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των πόρων και των προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ.
Να δοθεί πρωταρχικός ρόλος στη διεκδίκηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου από την Ε.Ε., ως αυτοτελές πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., έξω από το Γ' ΚΠΣ και τα περιφερειακά προγράμματα".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου