Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

“Ενωμένο, ισχυρό, ευρύχωρο κόμμα του 30%, που να μιλά την γλώσσα των λύσεων για τους επόμενους μήνες και χρόνια”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης συμμετείχε σήμερα 2/9/2013 στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ με τους Δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η αποτυχία των Μνημονίων δικαιώνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους και υλοποίηση προγράμματος ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από το 2010. Σήμερα, μόνο η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση αρνούνται το κούρεμα του χρέους. Επισήμανε ότι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κυβερνούν τρεισήμισι μήνες χωρίς προγραμματική συμφωνία γιατί απλούστατα το πρόγραμμά τους είναι το Μνημόνιο. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα πλήρες, πιο επεξεργασμένο εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα για το τι θα κάνουμε  άμεσα, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, με διαρκή επαφή με τον κόσμο, μιλώντας τη γλώσσα των λύσεων. Για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι ο κόσμος ζητά και στην Αυτοδιοίκηση ικανούς, έντιμους, εργατικούς ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες, με επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική καταξίωση, που δεν είναι μέρος του αυτοδιοικητικού κατεστημένου. Ο κόσμος που στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βρει τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες νοοτροπίες που εγκαταλείπει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη

1.    Δικαιώνονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Είναι ολοφάνερο ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου παρά την κοινωνική και οικονομική οδύνη που προκαλεί,  δεν βγαίνει. Το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2013 θα φτάσει το 175% του ΑΕΠ, πολύ παραπάνω από αυτό που ήταν πριν μπούμε στο Μνημόνιο, υπάρχει εκρηκτική  ύφεση, μεγαλύτερη από αυτή που έζησε η Ελλάδα μετά το Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλπάζουσα ανεργία και τρομακτικά άνιση κατανομή των βαρών.

Επομένως ο κόσμος που στρέφει τις ελπίδες του στο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά από μια διαπίστωση: Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ο κυβερνητικός εξωραϊσμός, το «success story», το «φως στην άκρη του τούνελ»,  δεν πείθουν πια ούτε τους ψηφοφόρους των κυβερνώντων κομμάτων.

Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται άλλη πολιτική με βασικό στόχο τον τερματισμό της ύφεσης και την επίτευξη ανάπτυξης για να αντιμετωπισθεί η ανεργία. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει κάποιοι πόροι που στρέφονται στα τοκοχρεολύσια και στην εξυπηρέτηση ενός χρέους που γιγαντώνεται, να στραφούν σε επενδύσεις ικανές να  ανατροφοδοτήσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει οι Γερμανοί να δώσουν στην Ελλάδα αυτό που έδωσε η Ελλάδα μαζί με του Αμερικανούς, τους Άγγλους και άλλους στη Γερμανία το 1953.

Και ενώ έρχεται η Die Zeit, μια γερμανική εφημερίδα, πριν από λίγες μέρες και  το υιοθετεί και το προτείνει, το τραγικό είναι ότι  οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το διεκδικούν. Ο κόσμος επενδύει τις ελπίδες του στο  ΣΥΡΙΖΑ γιατί το  διεκδικούμε και το ζητήσαμε από το 2010. Οι εξελίξεις δυστυχώς μας δικαιώνουν.

Το αποτυχημένο και καταστροφικό Μνημόνιο, το οποίο έχει προκαλέσει στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας το μαρτύριο του μύθου του Σίσυφου  πρέπει να αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο  ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς ένα δραστικό κούρεμα του χρέους.  Φτάσαμε στο σημείο οι μόνοι που αρνούνται το κούρεμα του χρέους να είναι η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση με πρωτοστάτη τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έσπευσε,  πριν δέκα μέρες, να ευθυγραμμισθεί με τον κ. Σόιμπλε στο «ξεχάστε το κούρεμα», καταστρέφοντας τα επικοινωνιακά σενάρια του κ. Σαμαρά και του Μεγάρου Μαξίμου.

2.    Το Μνημόνιο είναι η προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τα σενάρια για το τέλος του Μνημονίου και η αισιοδοξία του  κ. Σαμαρά,  συντρίβονται στην οδυνηρή πραγματικότητα και έχει τόση αξιοπιστία όση είχε και «ο πάτος στο βαρέλι»  που είχε βάλει ο  κ. Βενιζέλος  πριν από δύο χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά αξιοπιστία γιατί έχει την κύρια ευθύνη για την είσοδό μας στη περιπέτεια και την οδύνη των  Μνημονίων.   Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου έχει μετατραπεί πια σε συνιστώσα της ΝΔ και τρέμει τόσο πολύ τις εκλογές που ό,τι κι αν λέει στο τέλος υποτάσσεται.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάντιας είναι το γεγονός ότι ενώ η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν υποτίθεται προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ, κυβερνούν τρεισήμισι μήνες χωρίς προγραμματική συμφωνία γιατί απλούστατα το πρόγραμμά τους είναι το Μνημόνιο.

3.    ΣΥΡΙΖΑ: Να μιλάμε την γλώσσα των λύσεων

Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει περισσότερους και περισσότερο δεν πρέπει να επαναπαύεται ότι είναι ο μόνος εναλλακτικός πόλος, αλλά οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.

Πρώτον: πιο συγκεκριμένο, πιο πλήρες, πιο επεξεργασμένο εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα. Όχι τι θα θέλαμε για τα επόμενα εκατό χρόνια αλλά τι διεκδικούμε και τι θα κάνουμε  άμεσα, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερον: ενωμένο, ισχυρό, ευρύχωρο κόμμα του 30% και όχι του 4% και διαρκή επαφή με τον κόσμο μιλώντας τη γλώσσα των λύσεων. Δίπλα σε κάθε «όχι» στα κυβερνητικά μέτρα, τη δική μας αξιόπιστη πρόταση για τη διοίκηση, το χρέος, την ανάπτυξη, κλπ.

Να ενισχυθεί η επικοινωνία με έναν κόσμο πέρα από τις παραδοσιακές δεξαμενές  της Αριστεράς.  Η κρίση αλλάζει και την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών και στρέφει προς το ΣΥΡΙΖΑ τμήματα της κοινωνίας που ουδέποτε είχαν σκεφτεί να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

4.    Για την Αυτοδιοίκηση: απαιτούνται ικανοί, έντιμοι, εργατικοί άνθρωποι, εκτός κατεστημένου

Αυτό που ο κόσμος ζητά και στην Αυτοδιοίκηση είναι ικανούς, έντιμους, εργατικούς ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες,  με επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική καταξίωση που δεν είναι μέρος του αυτοδιοικητικού κατεστημένου.

Ο κόσμος που στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βρει τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες νοοτροπίες που εγκαταλείπει. Αυτοί που μας πιέζουν να μην γίνουμε το «νέο ΠΑΣΟΚ»  είναι, πριν από όλους, ο λαϊκός κόσμος που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και το εγκατέλειψε γιατί ένιωσε προδομένος.

To Γραφείο Τύπου