Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2013

Ερώτηση Χρ.Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Απολύθηκε για μια γουλιά νερό!

Πριν από λίγες ημέρες ημέρες συνέβη ένα ακόμη περιστατικό ενδεικτικό της συμπεριφοράς των μεγαλοστελεχών της Olympic Air απέναντι στους εργαζόμενούς της.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ.Γεώργιος Ευστρατιάδης, κατά την επιβίβασή του σε πτήση (ταξίδευε σε εσωτερικό προορισμό) αντιλήφθηκε ότι ένας από τους εργαζόμενους στο τομέα του handling έπινε λίγο νερό που είχε ζητήσει από το πλήρωμα. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, Δήμος Βασίλης, φορτοεκφόρτωνε αποσκευές στο αεροπλάνο κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Άλλωστε θα πρέπει να υπολογίζεται πως στην πίστα του αεροδρομίου οι εργαζόμενοι εργάζονται με συν τρεις βαθμούς θερμοκρασία από όσο καταγράφεται στα δελτία καιρού.

Ο κ. Ευστρατιάδης έκρινε την συμπεριφορά του εργαζομένου "ανάρμοστη' και απωθητική για τους επιβάτες. Σταμάτησε την επιβίβαση του και πλησίασε τον εργαζόμενο της πίστας προκειμένου να του ζητήσει την παράδοση της κάρτας εισόδου στο αεροδρόμιο και τον ιματισμό του.

Όπως καταγγέλλει το ΣΕΕ-ΔΑΑ, «οι σύγχρονοι «μάναντζερς», σαν τον Κο Ευστρατιάδη-που το μόνο που ξέρουν από το αεροπορικό επάγγελμα είναι ότι τα αεροπλάνα πετάνε-θέλουν να επιβάλλουν τον απάνθρωπο νόμο του εργοδότη, σε εργαζόμενους που μοχθούν νυχθημερόν, φορτώνοντας τόνους βαλίτσες και εμπορεύματα, για την επιβίωση τους με πενιχρούς μισθούς».

Το εν λόγω περιστατικό δεν είναι καινοφανές για τους εργαζόμενους της εταιρίας. Είναι γνωστό στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ότι ο χώρος του Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" έχει από καιρό μετατραπεί σε μια ζούγκλα εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του χώρου του αεροδρομίου προβαίνουν, μεταξύ άλλων, σε συνεχείς παράνομες, καταχρηστικές και τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών με πιο πρόσφατη την απόλυση συνδικαλιστή της Οlympic Handling, ενώ είχε προηγηθεί η απόλυση του Προέδρου του σωματείου εργαζομένων της Aegean το Δεκέμβριο του 2012 καθώς και η απόλυση συνδικαλίστριας της Olympic Handling, το Μάρτιο του 2011.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Olympic Handling βρίσκεται σε έντονο συναγωνισμό για την κατάκτηση των πρωτείων στην αντεργατική, ανάλγητη και παράνομη εργοδοτική πρακτική.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για αντεργατική συμπεριφορά, τις συστάσεις και επιπλήξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, την παραπομπή της στον εισαγγελέα για απόλυση συνδικαλίστριας (από τον Μάρτιο του 2011)  αγνοεί επιδεικτικά οτιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργαζόμενων.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών , Δ. Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε αρνηθεί την μείωση των αποδοχών του και είχε καταγγείλει εγγράφως στην Επιθεώρηση Εργασίας τις συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με καταγγελία στην οποία είχε προβεί τότε το Συνδικάτο, η εταιρεία φαίνεται να προετοίμαζε από καιρό την απόλυσή του.

 Επειδή τα καταγεγραμμένα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο χώρο του συγκεκριμένου αεροδρομίου είναι αλλεπάλληλα.

Επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες του συνδικάτου εργαζομένων ΣΕΕ-ΔΑΑ, ο αυταρχισμός, η παρανομία, η έλλειψη δημοκρατίας είναι το κυρίαρχο εργασιακό δόγμα στην εργοδότρια εταιρεία.

Επειδή από τις 27/08 έχει ξεκινήσει νέος κύκλος απολύσεων 40 εργαζομένων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να παρέμβει άμεσα η επιθεώρηση εργασίας για την εξέταση των συνθηκών εργασίας στην συγκεκριμένη εταιρία, όπως απαιτεί το ΣΕΕ-ΔΑΑ;

2.Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε αρθεί η παράνομη απόλυση και να επαναπροσληφθεί άμεσα ο απολυμένος εργαζόμενος;

3.Καθώς πρόκειται για έναν εργασιακό χώρο με αλλεπάλληλες και καταγεγραμμένες παραβιάσεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες μάλιστα έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από το ΣΕΕ ΔΑΑ, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αναχαιτίσει τις παράνομες εργοδοτικές συμπεριφορές;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης