Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/09/2013

Ανακοίνωση του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ιρανό πρόσφυγα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στο αίτημα του Ιρανού πρόσφυγα να του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα,  ο Ιρανός πολίτης πέρασε τα σύνορα με το γνωστό τρόπο και βρέθηκε στην Ορεστιάδα, όπου υπέβαλε αίτημα ασύλου και του χορηγήθηκε ροζ κάρτα. Έπρεπε, σύμφωνα με τα ισχύοντα, να παρευρεθεί μετά από τρεις μήνες ξανά στην Ορεστιάδα ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου για τη συζήτηση του αιτήματός του. Αυτός όμως δεν παρευρέθη, επειδή, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, κανείς δεν του εξήγησε τη διαδικασία και την υποχρέωσή του αυτή και επιπλέον δε μιλάει ελληνικά, ούτε του προσφέρθηκε διερμηνέας. Επίσης δεν είχε τα χρήματα για τους απαραίτητους ναύλους και επιπλέον πάσχει από άσθμα που παρουσίασε έξαρση τους χειμερινούς μήνες με αποτέλεσμα κάποιες μέρες να μη μπορεί να μετακινηθεί. Αποτέλεσμα ήταν ότι η ΑΔ Ορεστιάδας διέκοψε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θεωρώντας ότι η μη παρουσία του εκεί σήμαινε και τη σιωπηρή ανάκληση από τη μεριά του τού αιτήματος για χορήγηση προστασίας.

Τον Ιούλιο του 2013, σε τυχαίο έλεγχο, ο Bahman Fariduni συνελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του διοικητική απόφαση απέλασης κατόπιν της διακοπής του αιτήματος ασύλου και έκτοτε κρατείται στο ΑΤ Κολωνού.

Μετά από μερικές μέρες από τη σύλληψή του κατέθεσε αίτηση θεραπείας ενώπιον της ΑΔ Ορεστιάδας κατά της απόφασης για διακοπή του αιτήματος ασύλου, την οποία η ΑΔ Ορεστιάδας απέρριψε κρίνοντας ότι δεν τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι μη παρουσίας του εκεί όταν έπρεπε να συζητηθεί το αίτημα και θεωρώντας ότι έχει σιωπηρώς ανακαλέσει το αίτημά του αποφάσισε τη διακοπή της εξέτασης του αιτήματος θέτοντάς το στο αρχείο.

Για το αίτημα ασύλου επικαλείται το λόγο της ομοφυλοφιλίας του και με δεδομένο ότι ο Ιρανικός νόμος τιμωρεί το σοδομισμό με την ποινή του θανάτου, με το δικαστή να επιτρέπει τον τρόπο θανάτωσης, ενώ οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράν καταδιώκονται, φυλακίζονται και βασανίζονται συχνά μέχρι θανάτου.

Επίσης με την έλευσή του στην Ελλάδα βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Αν απελαθεί κινδυνεύει να συλληφθεί στο Ιράν και να τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου μια και ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει σε κάποιον να αλλάξει θρησκεία και από μουσουλμάνος να γίνει χριστιανός.

Η Ελλάδα οφείλει για ανθρωπιστικούς λόγους να χορηγήσει άσυλο στον συγκεκριμένο πρόσφυγα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, που προστατεύονται από το ελληνικό σύνταγμα πρέπει να είναι οι υπέρτατες αξίες. Καμία άλλη απόφαση πέραν της χορήγησης ασύλου δεν είναι ηθικά και νομικά αποδεκτή.

Τμήμα Δικαιωμάτων