Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/11/1999

Μήνυμα της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ για την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ '73

Μήνυμα της ΚεντρικήςΠολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για τηνΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ '73

Ο Συνασπισμός τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορύφωση και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα εναντίον της αμερικανοκίνητης δικτατορίας. Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, απορρίπτει "αυθεντικές ερμηνείες" του μηνύματός της και αντιστέκεται σε πρακτικές που το προσβάλλουν και το υπονομεύουν.

Ο εορτασμός δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει μουσειακή εκδήλωση. Πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και ανανέωσης της ιστορικής μνήμης. Με νέους αγώνες για ειρήνη, σταθερότητα και πολύπλευρη συνεργασία στην περιοχή, χωρίς τις ανεπιθύμητες επιδιαιτησίες και τους ηγεμονισμούς της αμερικανικής πολιτικής, για δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, για σύγχρονη δημόσια παιδεία για όλους, για παραγωγική εργασία, για το σεβασμό της διαφορετικότητας, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το Πολυτεχνείο, παρά την φθορά του χρόνου και τις απόπειρες καπηλείας του, διατηρεί πάντα το λυτρωτικό, αγωνιστικό και ριζοσπαστικό του μήνυμα. Οι αξίες και τα οράματα, οι ιδέες και τα ιδανικά που κληροδοτεί στις νέες γενιές, παραμένουν πάντα ζωντανά και επίκαιρα.

Η αμφισβήτηση στο ποικιλώνυμο κατεστημένο, η αντίσταση στον αυταρχισμό και η ενεργός συμμετοχή της νεολαίας στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις αναδείχθηκαν ως αναντικατάστατες αξίες στην εξέγερση του Νοέμβρη του '73.

Τα μηνύματά της τονίζουν την ανάγκη για τη διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και τη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, για να μπει φραγμός στα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, για να αντιμετωπισθεί η ανεργία, για να ηττηθούν οι αντιλήψεις του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Ο ΣΥΝ καλεί τους πολίτες, τη νεολαία, να συμμετάσχουν στις πολύμορφες ειρηνικές εκδηλώσεις που οργανώνονται σ' όλη τη χώρα και να περιφρουρήσουν, μαζί με τους οργανωτές, τον μαζικό, ενωτικό χαρακτήρα τους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου