Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/09/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (Β.Λυριτζής-Δ.Οικονόμου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η τριήμερη παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα σοβαρό, θετικό βήμα και στην ενίσχυση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, και στην εξειδίκευση του προγράμματός μας, και στην αύξηση της κυβερνητικής μας ικανότητας. Επί λέξει, ο Τσίπρας είπε χθες: «δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια». Αντίθετα, λέμε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν πετύχει το δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο στόχο της αυτοδυναμίας, θα επιδιώξει να έχει ευρύτερη στήριξη και να έχει στη σύνθεσή της ανθρώπους ικανούς και αποτελεσματικούς που θέλουν να δουλέψουν για το πρόγραμμά μας και πέρα από μας.

Δεν πείθει η θεωρία της πολιτικής υποκίνησης των απεργιών

Η προσφυγή στη βία των ΜΑΤ, με την παραμικρή αφορμή, είναι επικίνδυνη, ακόμη και ανόητη. Όταν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των σχολικών φυλάκων με τον κ. Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, δεν υπάρχει λόγος να πλακώνεις στο ξύλο τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου. Όπως επίσης δεν πείθει και η θεωρία της πολιτικής υποκίνησης των απεργιών, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ σενάρια εκτροπής, όταν όλοι γνωρίζουν ότι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που ανήκουν στις παρατάξεις των κυβερνητικών κομμάτων ψήφισαν υπέρ αυτών των κινητοποιήσεων και τις στηρίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γυρίσει πίσω στον Εμφύλιο

Κι επειδή η κουβέντα περί εκτροπής είναι βαριά, ξεκαθαρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γυρίσει πίσω στον Εμφύλιο. Εκδηλώσεις στο Γράμμο και στο Μελιγαλά οργανώνει η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ο Μπ.Παπαδημητρίου είπε ότι αν σοβαρευτεί μπορεί να είναι κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ. Λίγες ημέρες νωρίτερα τάγματα εφόδου αυτών των ανθρώπων άνοιξαν κεφάλια μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Η ανακοίνωση δε, της ΝΔ, πέραν του ότι καθυστέρησε να βγει μέρες, δεν περιλάμβανε καν τις λέξεις «Πέραμα» και «Χρυσή Αυγή».

Θέλουμε πραγματικό κι όχι «μαϊμού» πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένας προπαγανδιστικός ισχυρισμός της κυβέρνησης. Στηρίζεται σε μπόλικη δημιουργική λογιστική, όπως η στάση πληρωμών του Δημοσίου έναντι των οφειλετών του, το «τσεκούρεμα» του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κλπ. Έτσι πετυχαίνει κανείς πρωτογενές πλεόνασμα στα χαρτιά και πανεύκολα. Ο ισχυρισμός αυτός μάλιστα διαψεύδεται και από τον κ. Προβόπουλο της Τράπεζας της Ελλάδας, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι θέλουμε πραγματικό κι όχι «μαϊμού» πρωτογενές πλεόνασμα, στηριγμένο σε δίκαιη κατανομή των βαρών. Υποδείξαμε μάλιστα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε έσοδα, ενισχύοντας τη φορολογική δικαιοσύνη. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα φύγουμε από το Μνημόνιο, όταν φύγει και η κυβέρνηση Σαμαρά, που είναι η πιο ακατάλληλη για να μας βγάλει από αυτό. Μακριά από τη θεωρία του «ώριμου φρούτου», ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει περισσότερο και περισσότερους -η ΔΕΘ ήταν ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση- αλλά και τα θύματα του Μνημονίου πρέπει να «σπρώξουν» παραπάνω για μια άλλη πολιτική λύση.

To Γραφείο Τύπου