Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/09/2013

Ερώτηση Μ.Τριανταφύλλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Βιολογικός Καθαρισμός (BIO.KA) Αιτωλικού

Σύμφωνα με τη «ΜΕΛΕΤΗ – ΕΡΕΥΝΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ (Υ/Ε 13)» που διενεργήθηκε  από συμπράττοντα γραφεία μελετών για λογαριασμό του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ,ΕΚΒΟΛΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΕΥΗΝΟΥ ΚΑΙ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ η εικόνα που παρουσιάζεται για το ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού είναι αυτή της σοβαρότατης υπολειτουργίας – αν όχι της εγκατάλειψης.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό σημείο της μελέτης:

7.4. Αξιολόγηση λειτουργίας της μονάδας – Ανάγκη αναβάθμισης

Προκειμένου να μπορέσει η μονάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διαχείρισης των λυμάτων του Αιτωλικού, κρίνονται απαραίτητα μια σειρά μέτρων που έχουν να κάνουν τόσο με το προσωπικό όσο και με την ίδια τη μονάδα.

Προσωπικό

Αναλύσεις

Αναβάθμιση μονάδας

Επιπλέον να αναφέρουμε ότι η Οριστική Μελέτη για τη διαχείριση των νερών όλων των αντλιοστασίων και άρση των αναχωμάτων από τη λιμνοθάλασσα είναι έτοιμη από το 2011. Το Φεβρουάριο του 2013 στο Μεσολόγγι παρουσιάστηκε, παρουσία των αρχών και Φορέων, σε σχετική ημερίδα με τίτλο: “Έργα βελτίωσης κυκλοφορίας νερών και συνθηκών διαβίωσης αλιέων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού”. Η εν λόγω μελέτη έχει λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων καθώς και έγκριση για  χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ και προβλέπει την άρση του αναχώματος-δρόμου από το Μουσείο “Β. Κατράκη” έως το νησάκι του Πόρου, διάνοιξη υδραυλάκων και διαχείριση νερών των αντλιοστασίων.

Επειδή η υπολειτουργία του ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού έχει τρομερές επιπτώσεις στην περιοχή, τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς, αφού το οικολογικό σύστημα της λιμνοθάλασσας είναι πάρα πολύ ευαίσθητο αλλά και επιβαρυμένο επί μακρόν από ανορθολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα, όσο και από πλευράς διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αιτωλικού των οποίων η υγεία τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο και εξαναγκάζονται να διαβιώνουν σε  τριτοκοσμικές συνθήκες δυσοσμίας από τα μολυσμένα ύδατα της λιμνοθάλασσας.

Επειδή επιπλέον, σημαντικές επιπτώσεις υπάρχουν και στον τομέα της αλιείας, επάγγελμα που ασκούν πολλοί κάτοικοι του Αιτωλικού.

Επειδή πολύ πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκε για πολλοστή φορά έξαρση του φαινομένου συσσώρευσης  φυτοπλαγκτού στην περιοχή Νίδοβα λ/Θ Αιτωλικού που εμφανίστηκε ως μάζα πρασινοκίτρινου χρώματος που κάλυψε το σύνολο της επιφανείας του νερού στην συγκεκριμένη περιοχή.

Επειδή, παρόλα τα παραπάνω, κανένα έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και οι ελπίδες των κατοίκων της περιοχής για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης εξανεμίζονται, μαζί με την υπομονή τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Γιατί ο Βιολογικός Καθαρισμός Αιτωλικού, παρά τα σημαντικά ποσά που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του, δεν λειτουργεί ικανοποιητικά; Έχουν εξεταστεί τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες μελέτες και πού εντοπίζεται η ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού;

2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να προωθηθούν άμεσα προς υλοποίηση έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού; Ποια είναι τα έργα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκρίνει;

3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον έλεγχο και αντιμετώπιση των συνολικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Τριανταφύλλου Μαρία