Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/11/1999

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ

Ανακοίνωση τηςΠολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμούγια την Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ

Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκει τον διεθνή αυτό οργανισμό σε μία πορεία διαρκούς υποβάθμισής του, αντίθετα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στην ήπειρό μας στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, δεν ευνόησαν τη διαδικασία της ΔΑΣΕ που μετονομάστηκε σε ΟΑΣΕ μετά το 1994. Η διατήρηση, διεύρυνση και επέκταση της σφαίρας δράσης του ΝΑΤΟ υπονόμευσαν τη ΔΑΣΕ και τις διαδικασίες της πανευρωπαϊκής συνεργασίας, που δρομολόγησε η ιστορική Διάσκεψη του Ελσίνκι το 1975. Επίσης, ανέκοψαν την πορεία του πυρηνικού αφοπλισμού και τη μείωση των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Ευθύνονται γι΄αυτό όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και οι ηγεσίες χωρών-μελών της Ε.Ε., που αποδέχθηκαν το ΝΑΤΟ ως τον κύριο φορέα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο ΣΥΝ και οι άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υποστηρίζουν σταθερά τον ΟΑΣΕ και αγωνίζονται για την αναβάθμισή του. Ταυτόχρονα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεύρυνση και στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, τασσόμενες υπέρ της προοπτικής της κατάργησής του.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι ένα βιώσιμο και σταθερό πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας δεν μπορεί να οικοδομηθεί με τον αποκλεισμό της Ρωσίας και πολύ περισσότερο εναντίον της. Και ένα τέτοιο σύστημα πολυδιάστατης ασφάλειας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ενίσχυση και την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ. Αυτό θα υπηρετήσει και μία πορεία ενοποίησης της Ευρώπης με πανευρωπαϊκό ορίζοντα, όχι ο ευρωατλαντισμός των σημερινών ηγεσιών της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να διασυνδεθεί με τον ΟΗΕ ως περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας και, ταυτόχρονα, να συμπληρωθεί με διαδικασίες υποπεριφερειακής ασφάλειας, όπως το «Βαλκανικό Ελσίνκι» που υποστηρίζουν οι αριστερές δυνάμεις των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Η ενίσχυση και η αναβάθμιση του ΟΑΣΕ ενδιαφέρει ζωτικά την Ελλάδα και τα εθνικά της θέματα, αλλά αυτό δεν αντανακλάται στην πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε, φυσικά, στις θέσεις που υποστηρίζει η Ν.Δ.

Δυστυχώς, και στο ζήτημα του ΟΑΣΕ η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει το ρόλο του ουραγού. Δεν ενημέρωσε τη Βουλή και τα κόμματα για τις όποιες προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται στη Σύνοδο της Κων/πολης, υποβαθμίζοντας έτσι τη συμμετοχή της και το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού για ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού
της Αριστεράς και της Προόδου

To Γραφείο Τύπου