Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/09/2013

ΜΑΤ-απολύσεις-κατάρρευση των Ταμείων: τα δώρα της κυβέρνησης Σαμαρά σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Διοίκησης του ΙΚΑ και δυναμική πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις συναδέλφων τους και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Οι Ομοσπονδίες του χώρου έχουν κηρύξει πενθήμερη απεργία, με καθημερινές δράσεις. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε και η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας των απεργών με τον υπουργό Εργασίας, ο τελευταίος, αφενός υποστήριξε ότι δεν θα γλιτώσει κανείς από τους 611 υπό διαθεσιμότητα σε Ταμεία και Οργανισμούς, αφετέρου ότι δε δεσμεύεται για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων που έρχεται. Και φυσικά "έντυσε" τις επερχόμενες απολύσεις και την κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη γνωστή αφήγηση του μνημονικού μπλοκ, που πλέον δεν πείθει κανένα και καμία: "όλα αυτά γίνονται για εθνικούς λόγους και τη σωτηρία της χώρας". Παράλληλα, επιχείρησε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, προτείνοντας ξεχωριστές επαφές με κάθε Ομοσπονδία, πρόταση που απορρίφθηκε άμεσα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Αντίθετα, μετά τη λήξη της συνάντησης, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους ότι "Όλοι μαζί ενωμένοι, συνεχίζουμε μέχρι τέλους" ή διαφορετικά, όπως αποτυπώθηκε σε ένα από τα συνθήματά τους "όλοι στο δρόμο, όλοι στην πορεία, να στείλουμε εμείς, αυτούς στην ανεργία".

Στο υπουργείο βέβαια, για να μπορέσουν οι απεργοί να εκφράσουν τα αιτήματά τους στον- μονίμως- απασχολημένο σε "συσκέψεις" κ. Βρούτση, συναντήθηκαν πρώτα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωμένοι, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στη Σταδίου, απαίτησαν να δουν τον κ. υπουργό και όχι τον Γ.Γ. του Υπουργείου. Εκείνη τη στιγμή διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους και απώθησαν τους εργαζόμενους. Για πολλοστή δε φορά, οι άνδρες του κ. Δένδια, απαξίωσαν την παρουσία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα της Μαρίας Μπόλαρη, αρνούμενοι να υποδείξουν με ποιού τις εντολές επιχειρούν απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές.

Η καλλιέργεια κλίματος φόβου και καταστολής των κοινωνικών αγώνων, που συμπληρώνει την ακραία λιτότητα, είναι εδώ και καιρό άλλωστε, βασικό συστατικό της κυβερνητικής πολιτικής. Όταν πρόκειται για εργατική κινητοποίηση η αμεσότητα επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. είναι εντυπωσιακή. Όλως περιέργως, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια "αποτελεσματικότητα" από μεριάς των αστυνομικών αρχών, σε περιπτώσεις επιθέσεων των νεοναζί της Χ.Α., όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στο Πέραμα με τον τραυματισμό μελών του ΚΚΕ.  

Μετά τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων με το διαβόητο "κούρεμα", τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών που εκτόξευσαν την εισφοροδιαφυγή και την πρωτοφανή ανεργία, έρχεται και η διαθεσιμότητα για να ολοκληρώσει το έργο της κατάρρευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι καθαρό πλέον και στον πιο δύσπιστο, ότι στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η κατάργηση της δημόσιας καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, η συρρίκνωση στο ελάχιστο των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και η μετατροπή των κύριων συντάξεων σε φιλοδωρήματα, όπως προβλέπει άλλωστε η σχετική μνημονιακή νομοθεσία.

Στη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης, έξω από το κτήριο του ΙΚΑ, απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Μπόλαρη σημείωσε στο χαιρετισμό της:

"Για την κυβέρνηση και την πολιτική της, μια είναι η απάντηση. Να τους στείλουμε στην εφεδρεία και θα τους στείλουμε σε αυτό που πραγματικά είναι η εφεδρεία, θα τους στείλουμε στην απόλυση. Η πορεία των εκπαιδευτικών χθες-και με τη δική σας συμμετοχή-άνοιξε ένα απεργιακό κύμα που δείχνει ότι μπορούμε να τους ανατρέψουμε, τώρα και γρήγορα. Δεν υπάρχει άλλη λύση για όλους τους εργαζόμενους. Για αυτούς που τους απολύουν, για τους καθηγητές, για τους υγειονομικούς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, για εσάς που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύετε και είστε ο λόγος που κρατήθηκαν ανοιχτά το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα Ταμεία, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει με κάθε τρόπο τη δέσμευση ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ενισχύσει με κρατική χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό τους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλοι μαζί στον αγώνα!"

To Γραφείο Τύπου