Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2005

7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα Υγείας με θέμα «Υγιείς μητέρες και παιδιά» το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ επισημαίνει:

Η χώρα μας, παρ’ ότι σε επίπεδο Ε. Ε. των 15, έχει τις μακροβιότερες μητέρες (προσδόκιμο επιβίωσης), ωστόσο έχει τη μεγαλύτερη βρεφική θνησιμότητα και το μεγαλύτερο δείκτη αύξησης της ηλικίας της πρώτης γέννησης.

Σημαντικό στοιχείο για τη θεώρηση της ενότητας μητέρα-παιδί αποτελεί το γεγονός της μείωσης στο ένα τρίτο των δημοσίων μαιευτικών κλινών με τριπλασιασμό του αριθμού των ιδιωτικών στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, όπως και παντελούς έλλειψης νεογνικών μονάδων σε όλη την επικράτεια, εκτός πρωτεύουσας και Θεσ/νίκης .

Η εγκατάλειψη από την ελληνική πολιτεία της μητρότητας (σύλληψη, κυοφορία, γέννηση, νεογνό) και η παραχώρησή της στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθίσταται πλέον η φανερή.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία και η φτώχεια, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, έχουν σαν συνέπεια την αποφυγή τεκνοποίησης και την χρησιμοποίηση μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε μεγαλύτερες ηλικίες (εξωσωματική γονιμοποίηση), μεθόδων που εκχωρήθηκαν από την πολιτεία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση του καπιταλισμού. Τα νέα ζευγάρια να μην έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν και σε μεγάλη ηλικία να καταφεύγουν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης με τεράστιο οικονομικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, για να πάψουμε να είμαστε χώρα της τρίτης ηλικίας, για να αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας τη μητρότητα σαν δικαίωμα και πηγή ζωής, τότε πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα, όπως

Το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να διεκδικεί επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων που άπτονται της προστασίας της μητρότητας, απαιτώντας ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας.

Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου