Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/11/1999

Με αφορμή τη συνάντηση Σημίτη-Ετσεβίτ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η προφορική δήλωση του κ.Ετσεβίτ ότι "στην Τουρκία κανείς δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας", δεν συνοδεύεται από έμπρακτες κινήσεις ουσίας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Είναι φανερό ότι η δήλωση αυτή δεν είναι επαρκής, όσο δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένη πολιτική, όπως η σαφής αποδοχή της δικαιοδοσίας της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Στο θέμα αυτό είναι ανάγκη να ενταθεί η διεθνής απαίτηση προς την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η δικαιοδοσία της Χάγης αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η δήλωση του κ.Ετσεβίτ δεν απομακρύνει τους κινδύνους μελλοντικών οξύνσεων, όσο παραμένουν οι απαράδεκτοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί "γκρίζων ζωνών" και το προκλητικό casus belli.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση. Η Ελλάδα δέχεται ισχυρές πιέσεις σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, με τις οποίες συνδέεται και η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ κ.Κλίντον στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση Σημίτη οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τις πολιτικές δυνάμεις και να αποσαφηνίσει τις επιλογές της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου