Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/09/2013

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους Δημοσιογράφους Άγγελο Τσέκερη και Γιώργο Κυρίτση (17/9/2013)

-Δημοσιογράφος: Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε στα social media ένα βίντεο από τη Βουλή,  από τη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία γινόταν η επεξεργασία του Κώδικα των Δικηγόρων και είδαμε μια σχεδόν κωμική διαδικασία ψηφοφορίας, ας τη πούμε ψηφοφορία, υπό τις διαμαρτυρίες τις δικές σας. Πριν πάμε στην ουσία του Κώδικα Δικηγόρων, ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό είναι μια συνηθισμένη πρακτική στη Βουλή, στη βάση της τεκμαρτής πλειοψηφίας, οπότε εντάξει τώρα όσοι είμαστε, υποτίθεται αυτός είναι ο συσχετισμός, πάμε παιδιά.

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας πω ότι, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη. Δεν υπάρχει, όμως, αυτό το οποίο ισχυρίζονται κάποιοι οψίμως ότι τεκμαίρεται πλειοψηφία γιατί υπάρχει, ούτε θεσμοθετείται πουθενά στον Κανονισμό της Βουλής, αλλά, αντίθετα, προβλέπονται τα εντελώς αντίστροφα, δηλαδή προϋποτίθεται και απαιτείται να υπάρχει πλειοψηφία. Και αυτή είναι η Δημοκρατία. Ξέρετε, είναι ακραία προσβλητικό και για τη δημοκρατική μας παιδεία και αντίληψη και για την κοινή λογική, να θέλουν κάποιοι να περνούν νόμους χωρίς να τους ψηφίζει κανείς. Χωρίς να αναλαμβάνει, δηλαδή, την ευθύνη της θετικής ψήφου ούτε ένας βουλευτής.

-Δημοσιογράφος: Υπήρχαν κάποια άρθρα στα οποία δεν θέλανε να τοποθετηθούν και κάνανε τις πάπιες; Γιατί εγώ αυτό, βλέποντας το βιντεάκι…

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, υπάρχουν στο νομοσχέδιο αυτό άρθρα τα οποία είναι εξοντωτικά για τους δικηγόρους αλλά και για τους πολίτες.

-Δημοσιογράφος: Και εκεί, λοιπόν, ήταν ο κύριος Κεφαλογιάννης και η κυρία Τζάκρη οι οποίοι δεν θέλανε να τοποθετηθούν υπέρ του άρθρου του συγκεκριμένου και κάνανε τα κορόιδα για να περάσει όλο μαζί.

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι οποίοι είναι δικηγόροι, οι οποίοι εκτίθενται από την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου και οι οποίοι είχαν μάλιστα τοποθετηθεί, όχι ο κύριος Κεφαλογιάννης, αλλά η κυρία Τζάκρη, είχε τοποθετηθεί και εναντίον συγκεκριμένων άρθρων. Επομένως δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί να τα ψηφίζει. Από εκεί όμως μέχρι του να συναινούμε σιωπηρώς σε μια τέτοια διαδικασία και να νομιμοποιούμε αν θέλετε την πραξικοπηματική προώθηση νομοσχεδίων, σε πείσμα του ότι δεν βρίσκεται ένας βουλευτής να τα ψηφίσει, υπάρχει τεράστια απόσταση.

-Δημοσιογράφος: Σωστό. Ήθελα να ρωτήσω, αυτό στην Ολομέλεια με τον ίδιο τρόπο θα περάσει ή θα το φέρουνε ως μια παράγραφο ενός νομοσχεδίου τριακοσίων πενήντα περιπτώσεων;

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στην Ολομέλεια είναι για σήμερα το απόγευμα προγραμματισμένο, μολονότι κανονικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό δεν μπορούσε να εισαχθεί το νομοσχέδιο Ολομέλεια. Παρʼ όλα αυτά εισάγεται σήμερα το απόγευμα και από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το πως θα συμπεριφερθούν εκείνοι που προφασίζονται ότι δήθεν μας σώζουν και που προσποιούνται ότι ενεργούν για το καλό μας.

-Δημοσιογράφος: Θα ζητήσετε ονομαστική;

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εννοείται ότι σε περίπτωση κατά την οποία επιμείνουν στην προώθηση και συζήτηση ενός νομοσχέδιου που έχει καταψηφισθεί στην Επιτροπή, δεν έχει περάσει στην Επιτροπή, εννοείται ότι εμείς θα μετέλθουμε όλων των νομίμων μέσων για να καταδειχθεί ότι εδώ πια μιλάμε για πολιτειακή εκτροπή και διολίσθηση.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πάμε τώρα στον ίδιο τον Κώδικα, που από ότι καταλαβαίνουμε από τη στάση των βουλευτών-δικηγόρων  της συμπολίτευσης, πρέπει να είναι προβληματικός για τους δικηγόρους. Κάπου διάβασα ότι οδηγεί στην βίαιη προλεταριοποίηση των νεαρών δικηγόρων. Τι σημαίνει αυτό; Ισχύει;

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά, κατακρημνίζουν τις εγγυημένες αποδοχές των δικηγόρων που είναι έμμισθοι. Αυτό σημαίνει ότι πια ισοπεδώνουν τη σχέση εργασίας του δικηγόρου, όταν αυτός είναι έμμισθος. Αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιείται η πρακτική του να απασχολούνται δικηγόροι σε Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ή δικηγορικές εταιρείες έναντι πινακίου φακής. Και αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι ταυτόχρονα υποβαθμίζεται και η νομική συμπαράσταση που έχει ο πολίτης. Και πρέπει να πούμε ότι, την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό προς όφελος εκείνων που απασχολούν δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, δηλαδή, προς όφελος των Τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των δικηγορικών εταιρειών, την ίδια ώρα, η Ελληνική κυβέρνηση συνάπτει τρομερά προκλητικές συμφωνίες με δικηγορικές εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού και παραχωρεί αστρονομικά ποσά αμοιβών σε τέτοιου είδους εταιρείες για να συμβουλεύουν υποτίθεται το Ελληνικό Δημόσιο, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Σας δίνω μερικά παραδείγματα: η Siemens. Απασχολήθηκε η δικηγορική εταιρία Hogan Lovells με αμοιβές της τάξεως των πεντακοσίων και πλέον ευρώ την ώρα, με αποτέλεσμα της νομικής αρωγής, τον κατάπτυστο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον οποίο το Ελληνικό δημόσιο παραιτήθηκε απαιτήσεων που, σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής της προηγούμενης περιόδου άγγιζαν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλο παράδειγμα: οι δικηγορικές εταιρίες που συμβουλεύουν το ΤΑΙΠΕΔ, που ενεργούν δηλαδή ως σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων σʼ αυτό το μόρφωμα που ενεργεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επίσης οι αμοιβές είναι αστρονομικές. Αρκεί να σας πω ότι αγγίζουν κάποια επίσης εκατομμύρια ευρώ. Επομένως το επιχείρημα ότι δήθεν με κάποιο τρόπο απλώς μειώνονται οι αμοιβές των Δικηγόρων παντού δεν είναι αληθές. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω ότι κατά τη συνεδρίαση, της οποίας η ψηφοφορία προβάλλεται στο διαδίκτυο και νομίζω ότι τώρα σε λίγο θα προβληθεί και από το κανάλι της Βουλής ολόκληρη, κατά τη συνεδρίαση αυτή, παρεισέφρυσε  ως αλλαγή στο νομοσχέδιο μια άκρως ευνοϊκή και προνομιακή ρύθμιση για τους δικηγόρους που είναι Ειδικοί Σύμβουλοι Υπουργών. Γιʼ αυτούς προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Είναι, λοιπόν, μια ακραία, πραγματικά, υποκριτική πολιτική, αυτή η οποία προωθείται και επειδή γίνεται μια προσπάθεια να δαιμονοποιηθούν οι δικηγόροι και να εμφανισθούν ως μια ευνοούμενη τάξη που δήθεν δεν δοκιμάζεται, εγώ θα ήθελα να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετοί δικηγόροι, συνάδελφοί μου, που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Υπάρχουν νέοι δικηγόροι που έχουν πρόβλημα επιβίωσης, αλλά πρόβλημα επιβίωσης έχουν και παλιότεροι δικηγόροι. Και οι δικηγόροι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν το επιστημονικό εργαλείο και τα γνωστικά εφόδια να υπερασπιστούν και την κοινωνία απέναντι στα μνημόνια και τον πολίτη απέναντι στην άλωση των δικαιωμάτων του. Και δεν είναι τυχαίο ότι χτυπιούνται σε αυτή την συγκυρία.

-Δημοσιογράφος: Ωραία, θα παρακολουθήσουμε και το βράδυ τη συνεδρίαση της Βουλής.  Ήδη αυτή η διαδικασία στην Επιτροπή είναι βούτυρο στο ψωμί όσων έχουν αντικοινοβουλευτικά αισθήματα και ελπίζουμε το βράδυ σε μια καλύτερη διαδικασία.

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας πω το εξής, γιατί για αυτά πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα. Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται, αν θέλετε, τον Κοινοβουλευτισμό, την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε συστατική αρχή της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Εκείνοι οι οποίοι, και μιλάω για τους κυβερνητικούς εταίρους, εκείνοι οι οποίοι παριστάνουν τους δημοκρατικά ενεργούντες, είναι οι πρώτοι οι οποίοι περιφρονούν το Κοινοβούλιο, με όλες τις πρακτικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια με τα άρθρα των οχτακοσίων σελίδων, με τις κατεπείγουσες διαδικασίες, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με αυτήν την περιφρόνηση που είδατε. Το ακραίο, όμως, που πάει ακόμη παραπέρα τη συζήτηση, είναι το γεγονός ότι έχουν παραποιηθεί τα Πρακτικά αυτής της διαδικασίας και ενώ είδατε τι συνέβη σε αυτήν την Επιτροπή, υπάρχουν Πρακτικά που εμφανίζουν δήθεν πολλούς Βουλευτές να απαντούν «δεκτό-δεκτό» σε κάθε άρθρο.

-Δημοσιογράφος: Άρα το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι πρέπει να σταματήσουν να βιντεοσκοπούνται οι συνεδριάσεις προκειμένου να υποστηριχθεί ο Κοινοβουλευτισμός!

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι θα πρέπει οι συνεδριάσεις να προβάλλονται και ζωντανά, διότι δυστυχώς και αυτή η συνεδρίαση έχει γίνει την Πέμπτη και θα προβληθεί σήμερα στο κανάλι της Βουλής, και θα πρέπει και οι πολίτες και να είναι σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν και να διεκδικούν να μην φαλκιδεύεται η ψήφος τους και η εντολή που έχουν δώσει. 

To Γραφείο Τύπου