Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/09/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Υπερβολικές καθυστερήσεις και περικοπές συντάξεων: η απόγνωση έχει ονοματεπώνυμο. Η υποτελής Κυβέρνηση, πιστή στα μνημόνια σκοπίμως «κωφεύει»

Οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες παράγουν ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανατροπές ασφαλιστικών προσδοκιών και τις σφαγιαστικές περικοπές στους μισθούς, δημιούργησαν μαζικά κύματα συνταξιοδοτήσεων, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων διαλύονται σε επίπεδο στελέχωσης, μέσω της διαθεσιμότητας. Ταυτόχρονα, οι αντικοινωνικές, απάνθρωπες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις των μνημονίων, τιθέμενες πλέον σε εφαρμογή, έχουν οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους σε απόγνωση. Η πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών, ψεύδονται προκλητικά για το χρόνο αναμονής για συνταξιοδότηση και για το ότι μεριμνούν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι φωνές διαμαρτυρίας, όμως, και οι καταγγελίες πολιτών, πληθαίνουν και διαψεύδουν την Κυβέρνηση. Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανάλγητης πολιτικής και διάλυσης των υπηρεσιών είναι οι παρακάτω:

1. Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εύλογες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του τρίτου Μνημονίου (Ν. 4093/2012) για τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων. Mία από τις εκατοντάδες καταγγελίες είναι αυτή του κ. Εξάρχου Σπυρίδωνα, ο οποίος σε επιστολή του προς τον κ. Υπουργό Εργασίας διαμαρτύρεται διότι ο ΟΓΑ διέκοψε τη σύνταξή του, ποσού 360 ευρώ. Η αιτιολογία είναι ότι το ποσό που λαμβάνει από την Πρόνοια, ως στεγαστική συνδρομή για υπερήλικες, υπερβαίνει κατά 24,00 ευρώ το ετήσιο εισοδηματικό όριο των 4.320,00 ευρώ που θεσπίστηκε με το τρίτο Μνημόνιο. Καταδικάζεται δηλαδή στην πλήρη εξαθλίωση για 2 ευρώ το μήνα!

2. Πέραν, όμως, από τις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές ρυθμίσεις, η Κυβέρνηση, κατεδαφίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες, επιμηκύνει απίστευτα το χρόνο αναμονής για συνταξιοδότηση, δημιουργώντας, καθημερινά, ανθρώπινα δράματα. Η κα Μιάρη Αικατερίνη σε πρόσφατη επιστολή της αναφέρει: "στις 19-09-2010 κατέθεσα τα χαρτιά  στον  ανταποκριτή του ΟΓΑ για  συνταξιοδότηση....Είμαι μια γυναίκα που έχω χάσει το παιδί μου από πνευμονική εμβολή, τον άνδρα μου από ανακοπή καρδιάς, είμαι καρδιοπαθής, ζακχαροδιαβητική...σκύβω το κεφάλι όταν έρχονται οι γείτονες να μου φέρουν φαγητό και το κράτος με έχει ξεχάσει....". 3 χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης, η κα Μιάρη ενημερώθηκε ότι δε μπορεί ο φάκελός της να τελειώσει πριν από τον Ιανουάριο του 2014!

3. Άλλη μια περίπτωση που προκαλεί αγανάκτηση είναι του κ. Κεραμιδά Παναγιώτη, ο οποίος κατέθεσε αίτηση για σύνταξη γήρατος στο ΙΚΑ στις 11/1/2010 και 45 μήνες αργότερα αναμένει ακόμα την έκδοση της οριστικής απόφασης!

Παρόμοιος – 3 έως 4 έτη - σύμφωνα με καταγγελίες, είναι ο χρόνος αναμονής και στο τ.ΤΕΑΥΕΚ, ενώ ο γολγοθάς των υποψηφίων για σύνταξη αναπηρίας, δεδομένης της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ δεν έχει προηγούμενο. Μέχρι σήμερα η μόνη απάντηση που έχουν λάβει οι απεγνωσμένοι πλέον ασφαλισμένοι είναι οι δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών ότι ο χρόνος αναμονής για απονομή σύνταξης είναι 6-8 μήνες. Και ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα δουν καλύτερες μέρες στο αόριστο μέλλον !

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Πώς απαντά στον κο Εξάρχου, την κα Μιάρη, τον κο Κεραμιδά και σε όλες τις επώνυμες καταγγελίες για αναλγησία και τεράστιες καθυστερήσεις στις υπηρεσίες απονομής συντάξεων;

2)    Θα προχωρήσει στην αναθεώρηση κάποιων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, όπως αυτές που αφορούν τους ανασφάλιστους υπερήλικες;

3)    Δεδομένης της πάγιας απάντησης εκ μέρους των υπηρεσιών στις διαμαρτυρίες των πολιτών για έλλειψη προσωπικού, με βάση ποια αιτιολογία προχωρά το Υπουργείο σε διαθεσιμότητες στους ασφαλιστικούς οργανισμούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα