Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/09/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π.Σκουρλέτη Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ (Λυριτζής - Οικονόμου)

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Νομίζω ότι και η παρέμβαση της κας Ασημακοπούλου αλλά και του κ. Λαζαρίδη ήταν αποκαλυπτικές των προθέσεων, του τρόπου που πολιτεύεται και των σχεδιασμών, απ' ότι φαίνεται, της Ν.Δ. Κι εξηγώ.

Ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος, είναι το alter ego το κ. Σαμαρά. Είναι ο εμπνευστής της αντιμετώπισης, με τον τρόπο που έγινε, της φίμωσης της ΕΡΤ. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος εισηγήθηκε την υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων. Δεν την ανακάλυψε αυτός, αλλά την εισηγήθηκε και την υπερασπίζεται. Και χθες βγήκε και είπε, με τον τρόπο που το είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εκτός συνταγματικού τόξου. Αναμασώντας δε, επικίνδυνα, μύθους λέγοντας για παράδειγμα να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Marfin. Δεν καταλαβαίνω. Τόσα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν της Marfin, υπάρχει κανείς που να υπαινίσσεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται ή δεν καταδίκασε το γεγονός; Ξέρετε ποιοι το κάνανε;

Το ερώτημα που εμείς θέσαμε χθες - και απάντηση δεν μπορεί να προέλθει από την κα Ασημακοπούλου, ούτε από τον κ. Λαζαρίδη -  είναι, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να μας πουν ξεκάθαρα αν θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου. Και το λέω από την εκπομπή σας σήμερα, με τη ιδιότητά μου ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,  τώρα 8:20 το πρωί και περιμένω απάντηση.

Όλα τα άλλα, περί πρωτοβουλιών που απευθύνονται σε όλα τα κόμματα της Βουλής είναι υποκριτικά και υπονομεύουν εξ αρχής όταν λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα αντισυνταγματικού τόξου, ουσιαστικά τροφοδότησε αυτό το κλίμα που οδήγησε σε αυτό το έγκλημα. Αν, λοιπόν, δεν αποδοκιμάσουν τον κ. Λαζαρίδη, εγώ θα έλεγα να τον αποπέμψουν κιόλας, ως πράξη πολιτική και συμβολική....

ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΗΡΥΞΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Βεβαίως. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα έχουμε νεκρούς. Ο δε κ. Λαζαρίδης μίλησε και για άλλους νεκρούς. Πριν από λίγες ώρες προανήγγειλε και άλλες δολοφονίες. Ο κ. Κεδίκογλου δεν έκανε αυτό που είπε η κα Ασημακοπούλου πριν από λίγο. Δεν καταδίκασε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όταν προ ημερών επιτέθηκαν στο Πέραμα,  προαναγγέλλοντας το τραγικό γεγονός, οι χρυσαυγίτες στα μέλη του ΚΚΕ.

....Βρείτε μου την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχει μια τέτοια τοποθέτηση αποδοκιμασίας από τον κ. Σαμαρά και τον κ.Βενιζέλο, θεωρούμε ότι, τελικώς, υπάρχει ένας σχεδιασμός με στόχο την αποσταθεροποίηση όπου το επόμενο βήμα δεν το ξέρουμε. Η θεωρία των δύο άκρων επιστρατεύεται για ένα λόγο. Πρώτα απ'  όλα, για να σπείρει τον φόβο μέσα στην κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι βιώνει την πλήρη πολιτική και κοινωνική της απομόνωση. Βλέπει τα αδιέξοδα. Βλέπει μπροστά της τον όλεθρο για το ίδιο το πολιτικό της παρόν. Προσπαθεί να αποδράσει και να κερδίσει χρόνο φοβίζοντας τον κόσμο. Και, ουσιαστικά ότι πιο χειρότερο για μια δημοκρατία, προσπαθεί τη δράση των ναζιστών να την εξισώσει με τις χιλιάδες εργαζόμενους που ήταν χθες στο Σύνταγμα. Αυτή είναι η θεωρία των δύο άκρων. Αυτό είναι που υπονομεύει τη δημοκρατία και δεν χωρούν συμψηφισμοί.

......

Περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός συνταγματικού τόξου. Εάν δεν είναι εντός συνταγματικού τόξου, τι σημαίνει αυτό; Προβλέπουν να πάρουν μέτρα που να θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός νόμου; Θα έχουμε σχέδιο γενικότερης εκτροπής; Αυτά πρέπει να απαντηθούν. Έχουμε μια πολιτική δολοφονία. Τα ερωτήματα είναι πολιτικά, ....

- κ. Σκουρλέτη εσείς θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία γι' αυτό το γεγονός που έγινε χθες ή θα καταγγέλλετε δεξιά κι αριστερά; Τι θα κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Εχετε ευθύνη σε αυτή τη χώρα.

Θα σας θυμίσω ότι στις αρχές του έτους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μια δημόσια τοποθέτηση ενάντια στη στρατηγική της έντασης, την πόλωση, τον αυταρχισμό με συγκεκριμένες προσκλήσεις σε ανθρώπους όλου του πολιτικού φάσματος και είχαμε προειδοποιήσει για το που οδηγεί αυτή η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. .....

Όταν η Ν.Δ. ταυτίζει την Αριστερά με τους φασίστες  ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή και οπλίζει το χέρι της.

...................................................

Η κα Ασημακοπούλου επέλεξε να κλείσει όπως ξεκίνησε λέγοντας ευθαρσώς ότι υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία και την τοποθέτηση του κ. Λαζαρίδη. Θεωρώ ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετά επικίνδυνο, από τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται ότι αποτελεί και μια κεντρική επιλογή της Ν.Δ. Καθιστά δε άσφαιρες, υποκριτικές τις οποιεσδήποτε εκκλήσεις περί πολιτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής.

Νομίζω ότι ο κ. Ρουπακιώτης έθεσε δυο πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα. Το ένα είναι ότι με σαφήνεια καταδίκασε την υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν ονόματα και πρόσωπα μέσα στην κυβέρνηση, τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε αυτά τα είχαν υποστηρίξει και ο κ. Μπαλουτάκος, ο κ. Ψωμιάδης. Υπάρχουν επιλεκτικές συγγένειες, υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες την ενθαρρύνουν, την αποθρασύνουν.

Κυρίως, όμως, το πιο σημαντικό που από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, αν μας ενδιαφέρει να απομονώσουμε και να περιορίσουμε το ναζιστικό φαινόμενο, είναι ότι πρέπει να άρουμε τις αιτίες που δημιουργούν το κοινωνικό έδαφος πάνω στο οποίο πατάει. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει το εξής. Όσο θα υπάρχει μνημόνιο και ανθρωπιστική κρίση, θα υπάρχουν και άνθρωποι και συγκεκριμένες κατηγορίες, που θα αναζητούν διέξοδο και προς τα εκεί. Αυτή είναι η τεράστια ευθύνη των πολιτικών επιλογών, του σάπιου πολιτικού συστήματος που καταρρέει, το οποίο δημιουργεί το υπόβαθρο για να υπάρχει σε λάθος κατεύθυνση, όπως αυτής της Χρυσής Αυγής, η αμφισβήτησή του.

To Γραφείο Τύπου