Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/09/2013

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το Ν/Σ Νέος «Κώδικας Δικηγόρων»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μου κάνει τεράστια εντύπωση, διότι συνάδελφοι επαίρονται, λέει, για το περίφημο e-mail, αντί να ντρεπόμαστε όλοι μας και όχι μόνο αυτοί οι οποίοι το δέχονται. Διότι η αποκάλυψη του κωμικοτραγικού και προσβλητικού e-mail των υπαλλήλων της τρόικας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Κυβέρνηση. Νομοθετεί καθʼ υπόδειξη των τροικανών. Δεν είναι βέβαια καινοφανές, το γνωρίζουμε αυτό. Αλλά είναι κωμικοτραγικό να αποκαλύπτεται περίτρανα με αυτόν τον τρόπο.

Τι καταλαβαίνω εγώ διαβάζοντας αυτό το νομοσχέδιο, που δεν είμαι δικηγόρος,  ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται με σκοπό να ενισχύσει το μοντέλο δικηγορίας μέσω δικηγορικών εταιρειών σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων ανεξάρτητων δικηγόρων και με την πλειοψηφία τους να απασχολούνται ως μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρείες, χωρίς δικαιώματα, με εξευτελιστικές αμοιβές.

Γιατί; Διότι κινείται σε δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, κατάργηση κάθε εγγυημένης αμοιβής ή αποζημίωσης σε εφαρμογή των ιταμών και λεπτομερών εντολών της τρόικα και δεύτερον εξουδετέρωση κάθε δυνατότητας συλλογικής αντίδρασης των δικηγόρων, αφού η κατά παραγγελία νομοθεσία φρόντισε επιπλέον να αποδυναμώσει το ανώτατο όργανο των δικηγορικών συλλόγων, δηλαδή τη γενική συνέλευση, εκχωρώντας εξαιρετικές εξουσίες στον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο. Αυτή είναι όλη η ουσία.

Τρίτον, έρχεται και βάζει πανελλήνιες εξετάσεις στους ασκούμενους δικηγόρους και αυτό κάποιοι οι οποίοι είναι δικηγόροι το θεωρούν τρομερό. Αντί, δηλαδή, οι υποτιμητικές και εξευτελιστικές εξετάσεις που επιβάλλονται σε νέους επιστήμονες να καταργηθούν, έρχεται και τις ενισχύει ως πανελλήνιες εξετάσεις. Δηλαδή τα πανεπιστήμια δεν παίζουν κανένα ρόλο; Δηλαδή, ποια είναι η λογική την οποία υπερασπίζεστε; Και όλα αυτά διότι ο βασικός στόχος, όπως είπα, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι δικηγόροι.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες, κατά την κρίση μου, που προκύπτουν απʼ αυτά που είπα προηγούμενα;

Η εξαθλίωση των αυτοαπασχολούμενων, των νέων δικηγόρων των εμμίσθων συνεργατών, των εμμίσθων με πάγια αμοιβή, αλλά και των ασκούμενων δικηγόρων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει η μετατροπή τους σε φτηνό εργατικό, επιστημονικό δυναμικό στην υπηρεσία κυρίως των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των πολυπλόκαμων δικηγορικών εταιρειών που θέτουν πλέον μόνες τους κανόνες του παιχνιδιού και σε αυτόν το χώρο.

Από την άλλη μεριά, επειδή κάποιοι συνάδελφοι εδώ ενδιαφέρθηκαν για τον απλό λαό, θέλω να πω ότι τα μεσαία και φτωχοποιημένα στρώματα της κοινωνίας δεν μπορούν, καθώς γίνεται γιʼ αυτά όλο και πιο δαπανηρή -μέσα από την αύξηση της τιμής των παραβόλων- η οποιαδήποτε δυνατότητα πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους και μάλιστα σε μια εποχή που υποχωρεί το κοινωνικό κράτος δικαίου. Συνεπώς, η δικαστική προστασία γίνεται πολυτέλεια, προσιτή μόνο σε όποιον έχει τον τρόπο να πληρώσει.

Επίσης, όχι προστασία, αλλά αμείλικτη δίωξη περιμένει κάθε διαμαρτυρόμενο απεργό, διαδηλωτή ή απλώς φτωχό που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος της νέας «εθνικής» υπόθεσης, της διάσωσης δηλαδή των τραπεζιτών και των λοιπών μεγαλοκαρχαριών από την κρίση.

Με τις ίδιες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται ουσιαστικά η δικηγορία ως εμπορική δραστηριότητα, με προφανές όφελος, όπως είπα, για τις υφιστάμενες μεγάλες εταιρείες, που έχουν πλέον την κεφαλαιακή βάση για δαπανηρή διαφήμιση ακόμα και στην τηλεόραση. Πείτε μου, ποιος νέος δικηγόρος θα βάλει διαφήμιση στην τηλεόραση; Άρα, ποιον ενισχύετε με αυτό;

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα μέτρα που λαμβάνονται και σχεδιάζονται για τους δικηγόρους δεν είναι βέβαια κάτι ξεχωριστό από τη χρεοκοπία ολόκληρου του ελληνικού λαού, η οποία μεθοδεύεται από την Κυβέρνηση και την τρόικα. Αυτοαπασχολούμενοι με πολλά χρόνια δικηγορίας κλείνουν τα γραφεία τους και κυνηγούν θέσεις σε μεγάλες εταιρείες. Στους δε νέους δικηγόρους, οι γονείς τους πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όσοι μπορούν.

Νέοι δικηγόροι διαπραγματεύονται τις συνθήκες σκλαβιάς τους με 600 ευρώ. Οι ασκούμενοι δουλεύουν χωρίς καμία κατοχύρωση, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, για ένα χαρτζιλίκι στην καλύτερη περίπτωση των 500 ευρώ. Κάθε δικηγόρος και κυρίως νέος τρέμει στο τέλος του τριμήνου που θα κληθεί να αποδώσει το ΦΠΑ, τα δάνεια για τα δήθεν υποτιθέμενα ιδιόκτητα γραφεία του. Οι δικηγόροι καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι και όλα αυτά που «τρέχουν».

Φυσικά, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το Ταμείο Ανεργίας για τους νέους δικηγόρους. Το Ταμείο Πρόνοιας αρνείται να καλύψει τις δαπάνες, επικαλούμενο ταμειακές αδυναμίες. Το συμπέρασμα είναι ένα. Σε καθέναν αυτοαπασχολούμενο και νέο τίθεται το ερώτημα: Είτε έξοδος από το επάγγελμα –αυτό είναι το δίλημμα- είτε μισθοποίηση με τις χειρότερες συνθήκες.

Βεβαίως, κάποιοι επωφελούνται από αυτά τα μέτρα. Δεν είναι άλλοι από τις πολύ μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, αυτές που απασχολούν δεκάδες δικηγόρους, προτείνοντας το αμερικάνικο όνειρο που φαίνεται ότι έχει η Πλειοψηφία, δηλαδή της δικηγορίας των δεκάδων ωρών εργασίας, χωρίς ασφάλιση, με πενιχρή αμοιβή, συχνά με εργασία-φασόν, με την ψευδαίσθηση της δήθεν ανέλιξης. Είναι τα νομικά τμήματα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι οι ίδιες οι μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες η πρόσβαση στη δικηγορική υπηρεσία και στη δικαιοσύνη καθίσταται ευνοϊκότερη και φθηνότερη.

Συνεπώς, με βιομηχανικούς ρυθμούς η Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ξεριζώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και «φυτεύει» στη θέση τους τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των εταιρειών. Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο. Από το στρατό των ανέργων που δημιουργείται προσλαμβάνουν και κακοπληρώνουν δικηγόρους, ενώ πωλούν ακριβά τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Έτσι κερδίζουν αυτές οι εταιρείες, όπως κερδίζουν και στους άλλους τομείς, στις άλλες απελευθερώσεις, όπως στους μηχανικούς για παράδειγμα, και τροφοδοτείται η δήθεν ανάπτυξη, που είναι ο υποτιθέμενος νέος στόχος.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας αφήσει να διαλύσετε ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε τον ελληνικό λαό και να φτωχοποιήσετε και έναν επιπλέον κλάδο. Θα ανατρέψουμε πολύ σύντομα και εσάς και την πολιτική σας, την πολιτική του εκβιασμού στον κόσμο, την πολιτική της φτωχοποίησης και της ήττας.

Σας ευχαριστώ.