Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/11/1999

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού

Απόφαση τηςΠολιτικής Γραμματείας του ΣυνασπισμούΑποτίμηση της επίσκεψης Κλίντον

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στη σημερινή της συνεδρίαση ασχολήθηκε με την αποτίμηση της επίσκεψης Κλίντον και εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση:

1. Τα πραγματικά αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον στην περιοχή και ειδικότερα στην χώρα μας, θα φανούν, πέρα από τις εφήμερες εντυπώσεις των δημοσίων σχέσεων, με την πάροδο του χρόνου και με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στα μείζονα ανοικτά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

2. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα και υπεύθυνα να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις κατ' ιδίαν συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον κ. Κλίντον.
Η απουσία υπεύθυνης και αναλυτικής ενημέρωσης δικαιολογεί την πλήρη επιφυλακτικότητα ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

3. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ.Κλίντον, δεν προκύπτει σε κανένα θέμα μεταβολή της πάγιας αμερικανικής πολιτικής υπέρ των ελληνικών θέσεων. Είναι δε απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια πολιτική που στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα έχει προτεραιότητες και ευνοεί εξελίξεις που βρίσκονται σε αντίθεση προς τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ωραιοποιήσει την ομιλία του κ. Κλίντον και να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο σε ρητορικές φιλοφρονήσεις είναι και αδικαιολόγητη και επιζήμια διότι δίνει εύσημα στην αμερικανική πολιτική, αδυνατίζει την θέση της χώρας μας και την εκθέτει σε κινδύνους ακόμα μεγαλύτερων πιέσεων.

4. Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η βασική ευθύνη για τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας βαραίνει την κυβέρνηση. Η απαγόρευση των ειρηνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τροφοδότησε το κλίμα έντασης και διαμόρφωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασαν για πολλοστή φορά οι "γνωστοί-άγνωστοι", προκαλώντας θλιβερά επεισόδια και καταστροφές.
Μερίδιο της ευθύνης βαραίνει και το ΚΚΕ που με την στάση του συνήργησε στη διαμόρφωση της έντασης και έδωσε το πρόσχημα και το άλλοθι για να επιχειρηθεί η συκοφάντηση των ειρηνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

5. Ο ΣΥΝ και η νεολαία του κράτησε απολύτως υπεύθυνη και συνεπή στάση. Από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διαδηλώσει ειρηνικά την διαμαρτυρία του έναντι της αμερικανικής πολιτικής με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον. Κατήγγειλε με σαφήνεια τις απαγορεύσεις και την κυβερνητική κινδυνολογία και ταυτόχρονα διαχώρισε πλήρως την θέση του από λανθασμένες πρωτοβουλίες και επιζήμιες τακτικές που ήταν βέβαιο που επρόκειτο να οδηγήσουν.

To Γραφείο Τύπου