Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/09/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμων» και θέματα του Θεραπευτηρίου

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας

    Οι πολιτικές νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης έχουν και είχαν πάντα καταστροφικό αντίκτυπο πάνω στα κρίσιμα για την κοινωνία πεδία της φροντίδας και της πρόνοιας. Στον βαθμό που το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών παρέχεται συνήθως από δημόσιες δομές, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία δείχνουν ότι η μόνη πολιτική που επιφυλάσσουν για την πρόνοια οι πολιτικές λιτότητας είναι η υποχρηματοδότηση, η απαξίωση και η παράδοση στον ιδιωτικό τομέα των ευαίσθητων αυτών υπηρεσιών, που εκ φύσεως δεν συμβαδίζουν με την κερδοσκοπική λειτουργία.

    Ειδικά σε περιόδους κρίσης και έντασης των ανισοτήτων και της φτώχειας, η Πολιτεία οφείλει να ενισχύει κατά το μέγιστο δυνατό τις σχετικές υπηρεσίες και υποδομές προς τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς. 

    Στην Θεσσαλονίκη στεγάζεται και λειτουργεί ένας από τους μεγαλύτερους προνοιακούς φορείς της χώρας, το Θεραπευτήριο Άγιος Παντελεήμονας, με τέσσερις δομές μέσα στην πόλη αλλά και παράρτημα στο Κιλκίς, αφού τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στην δύναμή του και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Κιλκίς (ΦΕΚ 228/2-11-2011). Παρέχει, έτσι προνοιακές υπηρεσίες που καλύπτουν άτομα με κινητικές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση, σύνδρομα, αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας από όλη την Βόρειο Ελλάδα. Το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων στις δομές που διαθέτει  το Θεραπευτήριο είναι 147, ενώ ο αριθμός των περιθαλπόμενων σήμερα ανέρχεται στα 376 άτομα (Κλειστής και Ανοικτής περίθαλψης).

    Σε αυτές τις κοινωνικές συνθήκες, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και απαιτείται αυξημένη προνοιακή κάλυψη του πληθυσμού, το Υπουργείο δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για  προσθήκες  εξειδικευμένου προσωπικού (Ιατρικό, Παραϊατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό). Αντιθέτως, με την ψήφιση του Ν. 4024/2011 (εδ. α, παρ.1, αρθ. 33) προχώρησε σε διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στην παροχή υπηρεσιών  των περιθαλπομένων του Θεραπευτηρίου.

    Για του λόγου το αληθές, το παράρτημα του Κιλκίς λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο με νοσηλευτικό προσωπικό, μετά την κατάργηση των θέσεων φυσιοθεραπευτή και δύο κοινωνικών λειτουργών που υπηρετούσαν στο ίδρυμα.

    Είναι, επίσης, ενδεικτική η λειτουργία της Μονάδας κατά τις απογευματινές βάρδιες, όπου 14 εργαζόμενοι από το Νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου για 376 περιθαλπόμενους. Στην νυκτερινή βάρδια, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους 7 εργαζόμενους  για 376 περιθαλπόμενους. Δηλαδή σε κάθε νοσηλευτή ή βοηθητικό αντιστοιχούν 53,7 άτομα.

    Να σημειωθεί επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέου κτηρίου στο Κιλκίς, για να στεγάσει τις υπάρχουσες δομές του εκεί παραρτήματος, με προδιαγραφές κέντρου αποκατάστασης περί των 80 κλινών, το οποίο φυσικά μετά την αποπεράτωσή του θα χρειαστεί να στελεχωθεί κατάλληλα.

    Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει αναφορικά με τις υπερωρίες, τις αργίες και τα νυκτερινά των εργατοϋπαλλήλων του Θεραπευτηρίου. Δεν τους έχουν καταβληθεί τα σχετικά επιδόματα επί έξι μήνες (από 1/1/2013 έως 30/6/2013), καθώς η απαραίτητη ανάληψη δαπάνης δεν έγινε εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα, μάλιστα, σήμερα να κινδυνεύουν να χαθούν δεδουλευμένα και επιδόματα μηνών για το σύνολο του προσωπικού. Αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ακόμη καμία πληρωμή των επιδομάτων αυτών για του υπόλοιπους μήνες.

    Τέλος, σοβαρό πρόβλημα συνιστά η έλλειψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, κατά παράβαση του άρθρου 8 (§ 2) του Ν. 3850/2012. Η θέση μόνιμης Ιατρού είναι μεν καλυμμένη, ωστόσο αυτή προσφέρει υπηρεσίες σε άλλο χώρο ως αποσπασμένη με αποτέλεσμα η απουσία της για μεγάλο χρονικό διάστημα από το Θεραπευτήριο να δημιουργεί μεγάλο κενό. Ενώ γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς, προκύπτουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις κ.α.

    Παράλληλα, σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια στην μονάδα του «Άγιου Παντελεήμονα», πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι με μεγάλο μέρος των αποθεματικών του ιδρύματος “κουρεύτηκε” κατά την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) το 2012, με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί σοβαρό κενό στα οικονομικά του ιδρύματος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σκοπεύουν να προβούν σε τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Ν. 4024.2011, επαναφέροντας τις καταργούμενες οργανικές θέσεις του Θ.Χ.Π.Θ. «Ο Άγιος Παντελεήμων» και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρωση, το συντομότερο, των θέσεων αυτών;

2.    Εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση προσωπικού μέσω του τεχνάσματος της κατάργησης προνοιακών δομών και διαθεσιμότητας – κινητικότητας που οδηγεί τελικά σε απολύσεις, όπως μέχρι τώρα έχει συμβεί σε πολλούς άλλους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί αυτό το ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας που εξακολουθεί να παρέχει το ελληνικό κράτος;

3.    Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσουν την άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων, από 1/1/2013, δεδουλευμένων αποδοχών και επιδομάτων και την διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Θεραπευτηρίου;

4.    Με ποιες άμεσες ενέργειες θα ελέγξουν το θέμα και τους λόγους της απουσίας ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας και θα φροντίσουν για την άμεση κάλυψη των αντίστοιχων θέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σύμφωνα με τον Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

5.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποπεράτωσης του νέου, υπερσύγχρονου κτηρίου στο Κιλκίς για τη μεταστέγαση του εκεί παραρτήματος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την παράδοσή του; Τι πρόβλεψη υπάρχει για τη μελλοντική στελέχωσή του ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμανατίδης Ιωάννης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)

Γαϊτάνη Ιωάννα

Κουράκης Αναστάσιος