Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/09/2013

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου και τη στάση της κυβέρνησης

Ο ελληνικός λαός ζητά να μπει ένα τέλος τώρα στην ασυλία της Χρυσής Αυγής. Η διαλεύκανση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή, η απομάκρυνση των ακροδεξιών θυλάκων από το κράτος, η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις. Δεν χωρούν άλλα μισόλογα και προκλητικές καθυστερήσεις.

Τη στιγμή, όμως,  που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέρας του φασισμού και αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της αστυνομίας και της  προϊστάμενης πολιτικής ηγεσίας για την εξάπλωση της ναζιστικής βίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής για να υπηρετήσει  τη στρατηγική της έντασης και τη θεωρία των δύο άκρων. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση, που απομονώνει περαιτέρω την κυβέρνηση από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που θέλει να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι  το μείζον. Απέναντι στους τακτικισμούς της Χρυσής Αυγής προτάσσουμε την αναγκαιότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, έτσι ώστε ο λαός μας να δώσει μια διπλή απάντηση απέναντι στον φασισμό και στην πολιτική της εξαθλίωσης.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας,  του πολιτισμού, των συλλογικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενάντια στα μνημόνια της εξαθλίωσης. Η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου συντηρητικού και αυταρχικού τόξου, που θα καλύψει τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

To Γραφείο Τύπου