Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/12/1999

Αναφερόμενο στο πρόβλημα των Ναρκωτικών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Αναφερόμενο στοπρόβλημα των Ναρκωτικών, με αφορμή και δηλώσειςκυβερνητικών παραγόντων, το Γραφείο Τύπου τουΣΥΝ τονίζει:

Η διαρκής αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά, αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής που εξαντλείται στην καταστολή. Φτάνοντας στο 2000 η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση σε τάσεις τοξικοεξάρτησης και θανάτων από ναρκωτικά.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επέκτασης των ναρκωτικών, χρειάζεται μια συνολική πολιτική, που να ενεργοποιεί την κοινωνία και την πολιτεία. Η πολιτική αυτή επιβάλλεται να δίνει έμφαση ταυτόχρονα στα τρία στάδια: της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης. Οι πολύπλευρες διαδικασίες ενημέρωσης και πρόληψης, ο θεραπευτικός πλουραλισμός και οι σύνθετες ανάγκες της κοινωνικής επανένταξης δεν αφήνουν περιθώρια για αφορισμούς, απολυτότητες και μονομέρειες.

Η πρόσφατη πρόταση κυβερνητικών παραγόντων αναφέρεται σε μία από τις γνωστές και εφαρμοζόμενες διαδικασίες μείωσης της βλάβης για όσους εξαρτημένους δεν υπάρχει περιθώριο θεραπείας Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση και κινείται σε θετική κατεύθυνση. Συναντά σοβαρή και διαρκώς ενισχυόμενη υποστήριξη στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Γι αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να την εξετάσει σοβαρά. Να μην σπεύσει να την απορρίψει στο βωμό του πολιτικού κόστους και υπό την πίεση κραυγών που διαιωνίζουν μια αναχρονιστική και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική.

Ο ΣΥΝ προτείνει την προώθηση με τόλμη μιας στροφής στην ασκούμενη πολιτική:

Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά και πιο αποτελεσματικά τα κυκλώματα των εμπόρων και παράλληλα να αντιμετωπίζεται ο χρήστης ως ασθενής και όχι ως εγκληματίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου