Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/09/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Περιβαλλοντική αδειοδότηση εμπορικού κέντρου Carrefour

Επανερχόμαστε σε συνέχεια της αρ.πρωτ. 3680/1.11.2012 ερώτησή μας για τη μη ύπαρξη εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων στο εμπορικό κέντρο Carrefour στον Ελαιώνα, καθώς βρισκόμαστε σε αναμονή απάντησης από το ΥΠΕΚΑ, μετά από έρευνα που ζήτησε το Υπουργείο. H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κοινοποίησε στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων το αριθ.  1867/ 05/12/2012 έγγραφο, με το οποίο τους γνώριζε ότι μετά από διερεύνηση στοιχείων προκύπτει ότι για το Εμπορικό Κέντρο Carrefour στον Ελαιώνα δεν έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και επισημαίνεται ότι έπρεπε να είχε αδειοδοτηθεί το Εμπορικό Κέντρο Περιβαλλοντικά. 

Το έγγραφο αυτό από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ήταν επείγον και ζητούσε από την Υπηρεσία Δόμησης να ελέγξει αν έχουν εκδοθεί και άλλες Αδειες Δόμησης στο Εμπορικό Κέντρο χωρίς εγκεκριμένη μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων και να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες.

Παράλληλα το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διενέργησε αυτοψία και επέβαλε  πρόστιμο στο Εμπορικό Κέντρο, επειδή δεν είχε εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων (αριθ. πρωτ. 172769 31/12/2012).

Παρότι αυτό το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Υπηρεσία Δόμησης Δ. Αθηναίων, αυτή  όχι μόνο δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά στις 15/01/2013 προχώρησε σε έκδοση και άλλης άδειας δόμησης εντός του εμπορικού κέντρου χωρίς να προηγηθεί εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων (αριθ. αδείας 8/2013).

Επειδή η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Αθηναίων δε γίνεται να μη λαμβάνει υπόψη της τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και να αρνείται να τους απαντήσει.

Επειδή υπάρχει έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που επιβάλει  πρόστιμο στο εμπορικό κέντρο για την έλλειψη εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων.

Επειδή η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, που είναι κατεξοχήν αρμόδια και υπεύθυνη για την μη ύπαρξη εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων στο εμπορικό κέντρο Carrefour, δε γίνεται να μη λαμβάνει υπόψη της καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, όταν της επισημαίνει το πρόβλημα και της ζητάει να πράξει τις κατά το νόμο ενέργειες.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Είναι νόμιμη η αριθ. 8/2013 άδεια δόμησης που εξέδωσε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων;

2.    Σε ποιές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους εμπλεκομένους;

Οι ερωτώσες Βουλευτίνες

Ηρώ Διώτη

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου