Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/12/1999

Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ των ΗΠΑ

Αναφερόμενο στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ των ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η σημαντική σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ των ΗΠΑ δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την περαιτέρω απελευθέρωση των διεθνών ανταλλαγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Την στιγμή που οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να διαπραγματευθούν, στο Σηάτλ πολίτες από όλο τον κόσμο και μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν και καταγγέλλουν τον μονομερή προσανατολισμό των συζητήσεων και των πολιτικών που επιδιώκεται να επιβληθούν.

Θυμίζουν ότι η επιδιωκόμενη απελευθέρωση των ανταλλαγών δεν συμβαδίζει με την απελευθέρωση των κοινωνιών και των πολιτών, ιδιαίτερα των εργαζομένων.

Ότι η επιδίωξη να εφαρμοστούν ομοιογενείς κανόνες λειτουργίας σε οικονομίες και κοινωνίες που είναι ενταγμένες ιστορικά σε διεθνείς σχέσεις ανισότητας και υπανάπτυξης οδηγεί σε ισοπέδωση υπέρ των ισχυρών, σε περαιτέρω αποδιάρθρωση των οικονομικών και άλλων λειτουργιών τους.

Επισημαίνουν ότι οι κανόνες των ελεύθερων ανταλλαγών δεν μπορούν να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις αναγκαίες πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αναγνώριση και την αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, την καλλιέργεια της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία των καταναλωτών και γενικότερα των πολιτών από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας αλλά και από το οργανωμένο έγκλημα.

Απέναντι στην επιδιωκόμενη διόγκωση των ανταλλαγών και της παραγωγής αναδεικνύεται μια διεκδίκηση μιας πιο δίκαια μοιρασμένης ανάπτυξης, μιας ποιότητας της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων, μιας πιο φιλικής συμβίωσης με την φύση.

Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει οικονομική δυναμική, αλλά είναι και πολλαπλή απειλή για όλους μας, αν δεν πλαισιωθεί και καθοδηγηθεί πολιτικά με κανόνες και θεσμούς που θα εγγυώνται αντικειμενικά την ισοτιμία και την συνανάπτυξη, την προτεραιότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών τους απέναντι στη ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς και της παραγωγής.

Με αυτές τις πάγιες προγραμματικές αρχές, ο ΣΥΝ είναι αλληλέγγυος με τους διαδηλωτές του Σηάτλ και με όλους εκείνους που αγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην κοινωνία των πολιτών για να τις προωθήσουν. Στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, οι πολίτες και η ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης και του κόσμου θα έχουν πολλά να συνδιοργανώσουν και συνδιεκδικήσουν παράλληλα και σε αντιπαράθεση με τις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Χιλιετίας, όπως με περισσή οίηση αυτοαποκαλείται.

To Γραφείο Τύπου