Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/09/2013

Αποσπάσματα τοποθέτησης Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Αποσπάσματα τοποθέτησης Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής Πόθεν Έσχες οι μετοχές των ημεδαπών και αλλοδαπών εταιριών που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού και περί φορολογίας πλοίων-κεφαλαίων εξωτερικού.

Πρωτολογία

Θα ξεκινήσω εκφράζοντας την ικανοποίησή μου, που σήμερα το πρωί, για μια φορά, εφαρμόστηκε ο κανονισμός και κάναμε μια κανονική ψηφοφορία. […]

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι σήμερα θα συζητούσαμε νομοσχέδιο του Υπουργείου σας στην Επιτροπή. Γνωρίζετε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτή εδώ η Επιτροπή, που είναι η Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης θα συνεδρίαζε αυτή την εβδομάδα.

Αντιπαρέρχομαι την τροπολογία με την οποία επιχειρήθηκε –τροπολογία δική σας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης- πριν από δύο εβδομάδες να αποποινικοποιηθούν αξιόποινες συμπεριφορές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δηλαδή, τα καρτέλ. Αντιπαρέρχομαι την τροπολογία, την οποία ψήφισαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την οποία φέρατε κατόπιν αιτήματος και διαβίβασης από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, με την οποία παρέχεται φωτογραφική, ευμενής μεταχείριση στους συμβούλους Υπουργών, που είναι δικηγόροι.

Δεν μπορώ να αντιπαρέλθω, επʼ ουδενί, το γεγονός ότι καταθέσατε σε νομοσχέδιο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, δηλαδή σε νομοσχέδιο άλλης Επιτροπής, τροπολογία, με την οποία -την καταθέσατε την Παρασκευή στις 2 η ώρα το μεσημέρι- εξαιρούνται της υποχρέωσης πόθεν έσχες οι μετοχές ημεδαπών και εταιρειών που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 2687/53 και του Ν. 27/75.  Εξαιρέσατε, δηλαδή, τις μετοχές που αφορούν ναυτιλιακές εταιρείες από την υποχρέωση πόθεν έσχες και εισήχθη αυτή η ρύθμιση σε τροπολογία σε άλλη Επιτροπή, σε τροπολογία, στην οποία μνημονεύεται ο κ. Στουρνάρας, αλλά δεν υπογράφει και απαντά σε δημοσιογράφους ότι δεν τη γνωρίζει, σε τροπολογία που αφορά νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος για άλλη μια φορά υπογράφει κάτι που ή δεν έχει διαβάσει ή δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται να μάθει.

Εδώ παρεισφρέουν μέσα στη νομοθεσία, ρυθμίσεις φωτογραφικές, ρυθμίσεις ευμενείς, ρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και επειδή χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να πει τι είναι αυτή εδώ η ρύθμιση, με την οποία εξαιρούνται από το πόθεν έσχες αυτές οι μετοχές και ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε «δεν ξέρω, την φέρνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης». Παρακαλώ να έχουμε σε αυτήν εδώ την Επιτροπή, που είναι η αρμόδια -καταθέτω και στα πρακτικά τα πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου- μια εξήγηση γιατί υπήρξε πάλι αυτή η παράκαμψη της δέουσας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αυτή η απόπειρα ευμενούς μεταχείρισης συγκεκριμένων προσώπων, συμφερόντων και κατηγοριών, που δεν είναι οι πληττόμενες στη σημερινή συγκυρία. […]

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ, δεν μας απαντήσετε για την τροπολογία και δεν νομίζω ότι είναι σωστό να παραπέμπετε στη συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια, μιας και γνωρίζετε ότι συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια θα γίνει την Πέμπτη όταν αυτή εδώ η Επιτροπή θα συνεδριάζει ακούγοντας φορείς.

Σας ενημερώνω ότι χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όλοι οι βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ της απόσυρσης αυτής της σκανδαλώδους διάταξης. Ο κ. Μωραΐτης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν επιφυλακτικός είπε «εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά η σκοπιμότητα κατάθεσής της», η κυρία Μίκα Ιατρίδη είπε «πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία», ο κ. Σενετάκης Εισηγητής της Ν.Δ. είπε «θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι «νομίζω η στοιχειώδης ευθύνη μας είναι πριν ακούσουμε τον καταθέσαντα την τροπολογία Υπουργό να μη διατυπώνουμε την άποψή μας με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, την τροπολογία την έχει καταθέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τελευταία στιγμή προστέθηκε το κείμενο αυτής της διάταξης του άρθρου 6 και ο αρμόδιος Υπουργός θα μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται».

Ο κ. Βλάχος, Πρόεδρος της Επιτροπής εκείνης, από τη Ν.Δ., είπε ότι «μιλάμε για απόσυρση και κατά τη γνώμη μου, όταν μιλάμε για απόσυρση δεν μιλάμε για όλη την τροπολογία, αλλά μιλάμε για το επίμαχο άρθρο 6 της συγκεκριμένης τροπολογίας. Προσωπικά μιλώντας όχι ως Πρόεδρος της Επιτροπής αλλά ως Βουλευτής Αττικής είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω αυτή την τροπολογία πολύ καθαρά για να τελειώνουν οι κουβέντες εδώ. Τέρμα αυτά τα παιχνιδάκια στην πλάτη των βουλευτών, να το πούμε πολύ καθαρά και να τελειώνουμε. Όλα έχουν ένα τέλος».

 Αυτά, αφού το ζήτημα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Δεν νομίζω κύριε Υπουργέ ότι μπορείτε αυτό το θέμα να το παραπέμπετε άλλο στις ελληνικές καλένδες, πρέπει να πείτε τι οδήγησε, ποια είναι η γενεσιουργός αιτία που οδήγησε στη συμπερίληψη αυτής της διάταξης που είναι φωτογραφική. Απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τους κατόχους μετοχών εταιρειών που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπουν τα περί ναυτιλιακών εταιρειών και επειδή όλοι μπορούμε να κάνουμε τους συνειρμούς, νομίζω ότι θα πρέπει αφενός να την αποσύρετε και να το δηλώσετε από τώρα, αφετέρου να πείτε καθαρά γιατί όταν μιλάνε βουλευτές της Ν.Δ. για «παιχνιδάκια στην πλάτη των βουλευτών» θα πρέπει να πείτε καθαρά τι είναι αυτή η διάταξη και γιατί ήρθε με αυτό τον τρόπο, «αεροπλανικά» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ υπάρχει και Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το Πόθεν Έσχες. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να το αντιπαρέλθετε εδώ.  […]