Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/10/2013

Δήλωση των βουλευτών Χ. Μαντά, Θ. Φωτίου και Α. Αλεξόπουλου για το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Όταν η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της κλείνει τα Πανεπιστήμια και υπονομεύει το μέλλον της χώρας θα βρει απέναντί της ολόκληρη τη κοινωνία

δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου συμμετέχοντας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Η απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που διαλύει κρίσιμες υπηρεσίες των οκτώ (8) μεγαλύτερων Πανεπιστημίων στέλνοντας εκατοντάδες διοικητικούς στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση είναι ενταγμένη στο σχέδιο διάλυσης ολόκληρης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ολόκληρης της Δημόσιας Παιδείας. Το μέτρο της διαθεσιμότητας-απόλυσης  των 1349 διοικητικών υπαλλήλων οδηγεί τα Ιδρύματα σε «λειτουργική χρεοκοπία» διαλύοντας ηλεκτρονικά δίκτυα, βιβλιοθήκες, υπηρεσίες φύλαξης, υποστηρικτικές δομές έρευνας, διοικητικές λειτουργίες κλπ.

Σε αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση επιστρατεύει άφθονο αυταρχισμό μέσω της «κινητοποίησης» των εισαγγελικών παρεμβάσεων για να διαπιστώσει τις δήθεν έκνομες  ενέργειες των ιδρυμάτων ενώ ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να πυροδοτήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς, δείχνοντας υποκριτικά το «ενδιαφέρον» της για τις εγγραφές των πρωτοετών, για τις εξετάσεις κλπ.

Όμως όλοι πια γνωρίζουν ότι η διαθεσιμότητα –απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων έρχεται να προστεθεί στα επιτεύγματα των μνημονιακών κυβερνήσεων  που μείωσαν κατά 50% τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που κούρεψαν τα αποθεματικά τους, που κατήργησαν τμήματα και σχολές μέσω του «σχεδίου Αθηνά», ενώ η νέα επιχείρηση συρρίκνωσης των Ιδρυμάτων είναι προ των πυλών.

Επιπλέον, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για το νέο Λύκειο η κυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες παιδιά εκτός της εκπαίδευσης και μετατρέπει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα σε ένα διαρκή μαραθώνιο εξετάσεων κατάρτισης και συλλογής τίτλων προς δόξαν των επιχειρηματικών ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Παιδείας.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη ΚΥΑ που βάζει λουκέτο στη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Καλούμε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας.

Καλούμε ολόκληρη τη κοινωνία που ισοπεδώνεται από τις μνημονιακές πολιτικές να μην επιτρέψει στην κρίσιμη αυτή περίοδο την ουσιαστική διάλυση και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να μην επιτρέψει την υπονόμευση του μέλλοντος του λαού και της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου