Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2013

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα στον ραδιοσταθμό ALPHA 98.9 ( Μαρία Νικόλτσιου)

-    Κύριε Βίτσα θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο σε ότι αφορά τις σημερινές εξελίξεις, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 3 Βουλευτές, προφυλακίστηκε ο ένας, ποιο είναι το δικό σας σχόλιο.

Η δικαιοσύνη κάνει τις δικές τις ενέργειες, απʼ ότι γνωρίζω θα πρέπει να είναι και αιτιολογημένες άρα θα πρέπει με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα να τις περιμένουμε. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναστείλει ότι μπροστά μας έχουμε μία δίκη. Μία διαδικασία δηλαδή ενεργειών της δικαιοσύνης με τις οποίες θα κρίνει αυτό που πολιτικά εμείς έχουμε κρίνει, ως εγκληματική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι καθυστερεί η λειτουργία των πολιτικών θεσμών. Ήδη η Βουλή θα έπρεπε να είχε συζητήσει,  σε όποιο θεσμικό επίπεδο, αυτό το ζήτημα του νεοναζιστικού τέρατος και να έχουν ανταλλαχθεί απόψεις  τις οποίες να τις ξέρει και ο λαός μας. Πώς αυτό δημιουργήθηκε, με ποιούς όρους, ποιες είναι οι εγκληματικές του δραστηριότητες. Γιατί με μία έννοια νιώθαμε, οι δυνάμεις της Αριστεράς, αρκετά μόνοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν επισημαίναμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό κόμμα αλλά με μια συμμορία η οποία έχει στη βάση της πρακτικής της, την βία και το μίσος ενάντια στον άνθρωπο.

-    Κύριε Βίτσα, ήθελα να σας ρωτήσω, σε ότι αφορά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, μίλησε το πρωί στο σταθμό μας ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Γρηγοράκος, οποίος έκανε λόγω για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης σε ότι αφορά αν θέλετε το θέμα των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί.

Η ήττα της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναζιστών είναι πολιτική και οι ευθύνες της είναι διαχρονικές. Δεν άκουσε, δεν κατάλαβε και ορισμένοι από τους κύκλους της θα έλεγα ότι προσδοκούσαν  στη Χρυσή Αυγή ως μια εφεδρεία. Εμείς θεωρούμε, ότι αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση, η μεγάλη κινητοποίηση του ελληνικού λαού σε αντιφασιστικό επίπεδο και η διεθνής κατακραυγή η οποία πήρε τον χαρακτήρα και κινητοποιήσεων αλλά και διαμαρτυριών από τα πιο επίσημα χείλη, αμφιβάλλω προσωπικά κατά πόσο αυτό που έγινε, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να γίνει. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση τι πρέπει πλέον να περιμένουμε; 5 δολοφονίες, εκατοντάδες κακουργηματικές πράξεις. Τις έχουν δείξει οι τηλεοράσεις, την επίθεση του τάγματος εφόδου στη Ραφήνα την έδειξε η τηλεόραση, την επίθεση εφόδου στο Μεσολόγγι την έδειξε η τηλεόραση. Πώς λέει ο κ. Δένδιας ότι επί της θητείας τους δεν επέτρεψε την λειτουργία των ταγμάτων εφόδου μόνο αυτός το γνωρίζει.

-    Λέτε δηλαδή ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να αντιδράσει υπό την πίεση της συγκεκριμένης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα τελευταίο σχόλιο σας, σε ότι αφορά αυτή την θεωρία των 2 άκρων, παρʼ όλο που γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση, από πολλά κυβερνητικά στελέχη να πέσουν οι τόνοι. Από την άλλη όμως έχουμε ένα πρόσωπο όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, χθες για παράδειγμα που ουσιαστικά αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, σκυλολόι. Δηλαδή κάπου αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται παρʼ όλο που βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Το πρόβλημα που εγώ διακρίνω είναι ότι ο κύριος Πρωθυπουργός επιμένει να διακινεί την θεωρία των 2 άκρων. Την επανέλαβε και στην Ουάσινγκτον προχθές. Τι να σας πω για τον κύριο που αναφέρατε, ο οποίος λέει αυτά που λέει, γράφει αυτά που γράφει. Εγώ είμαι ενάντια στην επιβολή δια της βίας από όπου και αν προέρχεται και ενάντια στην πολιτική ηλιθιότητα, η οποία καταντάει επικίνδυνη, από όπου και αν προέρχεται.

To Γραφείο Τύπου