Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2013

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης: Τα Μουσεία Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού παρόλο που προβλέπονταν στη σύμβαση, δεν έγιναν ποτέ ενώ κατασπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ

Με τις παραγράφους 1α και 1β του άρθρου 21 του νόμου 3342/2005 (ΦΕΚ 131Α'), χωροθετήθηκαν το Μουσείο των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Μουσείο του Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού αντίστοιχα. Συγκεκριμένα τα δύο μουσεία προβλεπόταν να κατασκευαστούν σε τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) όπου τώρα λειτουργεί το εμπορικό κέντρο Golden Hall, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν ήδη γίνει οι ειδικές μελέτες για το περιεχόμενο και τη μορφή λειτουργίας των δύο μουσείων αλλά και την αμφίδρομη σύνδεση της λειτουργίας τους με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, στο πλαίσιο της μεταολυμπιακής λειτουργίας του. Προβλέφτηκε, μάλιστα, η σύνδεση των δύο κτιρίων με εναέρια πεζογέφυρα. Το σχέδιο μάλιστα παρουσιάστηκε και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου – IAAF το Νοέμβριο του 2005. Προκειμένου να κατασκευαστούν τα συγκεκριμένα μουσεία έγινε διεθνής δημόσιος διαγωνισμός στις 15 Δεκεμβρίου 2005. Συμμετείχαν επτά εταιρείες και τελικά κατακυρώθηκε στην ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., με τη σύμβαση να υπογράφεται στις 28/11/2007 και με προϋπολογισμό 41.450.471,78 ευρώ, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ωστόσο, παρότι στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναγράφεται ότι το έργο είναι ολοκληρωμένο, ο συνολικός σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με την Αριθμ. Πρωτ.: ΕΥΔΕ Φ260.1/279 /264 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Π.Τ.Υ., διεκόπησαν οριστικά οι εργασίες και διαλύθηκαν η από 28-11-2007 Σύμβαση και η από 15-03-2010 1η Συμπληρωματική Σύμβαση κατασκευής του έργου: « ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ι.Β.C.) ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ».

Σημειώνεται ότι, με το Αριθ. Πρωτ.: ΥΠΠΟ.Τ/ΟΙΚΟΝ/Γ/Φ03/122636/16-12-2011 έγγραφο της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, χρηματοδοτήθηκε το εν λόγω έργο από την Τράπεζα της Ελλάδος, με το ποσόν των 16.911.543,40 ευρώ. Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί για το ίδιο έργο χρηματοδότηση ύψους 3.900.000,00 ευρώ.

Εν ολίγοις, το συνολικό έργο, έως ότου διακοπεί, στοίχισε 20.800.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. διεκδικεί 16.500.000,00 ευρώ επιπλέον, για εργασίες που υποστηρίζει ότι έκανε.

Δεδομένων των παραπάνω, η ζημιά προς το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσει στα 37,3 εκ. ευρώ, για ένα έργο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Διευκρινίζεται ότι, το «Δικαίωμα Αξιοποίησης» του IBC είχε ανατεθεί µε το άρθρο 35 παρ. 1 εδ. α΄ ν. 3342/2005, ως ισχύει, στην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», η οποία απορροφήθηκε το 2011 στην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (άρθρο 47 του Ν. 3943/31.03.2011). Η τελευταία συγχωνεύτηκε το 2011 στην «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» στην οποίας το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου.

Σήμερα, η εταιρεία LAMDA ΔΟΜΗ Α.Ε. (θυγατρική της LAMDA DEVELOPMENT A.E.), όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στις 28/9/2012 έχει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για 90 χρόνια, ως πλειοδοτούσα στο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ στις 2/3/2012.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την κατασπατάληση 20,8 εκατ. ευρώ από τον δημόσιο πλούτο στη περίπτωση του Ολυμπιακού Μουσείου, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την διερεύνηση της υπόθεσης;

2.    Έχει προβεί η κυβέρνηση στις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες ενημερώνοντας επισήμως τις εισαγγελικές δικαστικές αρχές, την Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά και κάθε αρμόδια Δημόσια αρχή; 

3.    Ποιοι είναι οι όροι της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε οι οποίοι υλοποιήθηκαν, καθώς και ποιοι είναι οι όροι της σύμβασης οι οποίοι δεν υλοποιήθηκαν;

4.    Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, μετά τη δήλωση διακοπής των έργων από την εν λόγω εταιρεία, αναφορικά με τις προβλεπόμενες οικονομικές ρήτρες και αποζημιώσεις; 

5.    Ποιο είναι το συνολικό ποσό με το οποίο επιβαρύνθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στους αρμόδιους Υπουργούς όπως αυτές προκύπτουν από την εξέλιξη του θέματος;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούνται οι κκ. Υπουργοί όπως καταθέσουν στο Σώμα αντίγραφο της σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για 90 χρόνια στην LAMDA ΔΟΜΗ Α.Ε., μετά από το διεθνή διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, παρακαλούνται οι κκ. Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα αντίγραφα της αρχικής και της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης κατασκευής του έργου «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ι.Β.C.) ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ», καθώς και κάθε έγγραφο σχετικό με την κατασκευή των εν λόγω έργων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Τάσος Κουράκης

Παναγιώτα Δριτσέλη

Νίκος Βούτσης

Δημήτρης Στρατούλης

Θανάσης Πετράκος

Μαρία Κανελλοπούλου

Τζένη Βαμβακά

Σοφία Σακοράφα

Χαρά Καφαντάρη