Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/12/1999

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι

Δήλωση του Προέδρουτου Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλουγια τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι

1. Με βάση όλα τα δεδομένα και τις εναλλακτικές δυνατότητες που ως χώρα είχαμε στη συγκεκριμένη σύνοδο, η εξέλιξη παρ' όλα τα προβλήματα είναι κατ' αρχήν θετική.
Αλλωστε ο ΣΥΝ είχε έγκαιρα συστήσει στην κυβέρνηση διαπραγματευόμενη στο Ελσίνκι, να προσπαθήσει να αποφύγει το veto, να μην επιτρέψει την εξέλιξη του θέματος σε ελληνοτουρκική διαφορά, και να αναδείξει τον ευρωτουρκικό χαρακτήρα του προβλήματος.

2. Δεν υπάρχει όμως λόγος για ωραιοποιήσεις, υπερβολικούς τόνους και θριαμβολογίες που επιβάλλονται από τις προεκλογικές σκοπιμότητες. Αλλωστε τα προβλήματα στην Κύπρο και στο Αιγαίο παραμένουν ανοιχτά και θα χρειαστούν πολύς χρόνος και μεγάλες προσπάθειες ακόμα για την επίλυσή τους.

3. Με τις αποφάσεις του Ελσίνκι που ούτως ή άλλως περιέχουν σοβαρές ασάφειες και αμφισημίες, με σημαντικότερη την αναφορά σε συνοριακές διαφορές, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα μας να διαμορφώσουμε αποτελεσματική εθνική στρατηγική, να εξασφαλίσουμε την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και την εθνική ομοψυχία.
Η κυβέρνηση και τα κόμματα προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στρέψουν την προσοχή και τις προσπάθειες τους αποφεύγοντας είτε θριαμβολογίες, είτε καταστροφολογίες.

4. Ο ΣΥΝ από την δική του πλευρά θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησε με την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία και την πρόταση για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών στις δύο χώρες, ώστε να συμβάλλει στην διαμόρφωση αυτής της επιτακτικά αναγκαίας σύγχρονης εθνικής στρατηγικής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου