Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/12/1999

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού βρίσκει τις κυβερνήσεις υπόλογες, καθώς συνεχίζεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η παιδική εργασία και υπερεργασία, η εμπορία των παιδιών και των οργάνων τους, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η κακοποίησή τους αποτελούν το όνειδος της εποχής μας.

Εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, αποκλείονται από τη βασική εκπαίδευση, ζουν στο δρόμο, εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, δεν έχουν στοιχειώδη φροντίδα υγείας.

Ιδιαίτερα τα μικρά κορίτσια αντιμετωπίζουν επιπλέον και τις διακρίσεις λόγω φύλου, που επιβαρύνουν τους όρους διατροφής, υγείας, μόρφωσης, κοινωνικής ανέλιξης.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η εξάλειψη της εκμετάλλευσης των παιδιών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

Αγωνίζεται ώστε να εκριζωθούν η φτώχεια, η πείνα, οι πόλεμοι, η οικολογική υποβάθμιση, παράγοντες που κυρίως και πρωτίστως πλήττουν τα παιδιά.

Στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, όπως τα "παιδιά των φαναριών", και μέρος από αυτά εξωθείται σε εξαναγκαστική πορνεία.

Είναι καιρός η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης, που θα προβλέπει στρατηγικές συμμαχίες κράτους, αυτοδιοίκησης, κοινωνικών εταίρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και θα εξασφαλίζει πόρους και υποδομές.

Γι αυτό συνηγορούμε υπέρ της άμεσης επικύρωσης της Σύμβασης της Γενεύης (Ιούνης '93) για την απαγόρευση και εξάλειψη των πλέον βαριών μορφών παιδικής στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται ένα τέτοιο σχέδιο.

Απαιτείται δράση. Δράση ΤΩΡΑ!

To Γραφείο Τύπου