Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/10/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικό τιμολόγιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια! Η αναλγησία των κυβερνητικών εταίρων δεν έχει όρια

Πρόσφατα  δημοσιεύματα, αναφερόμενα στην τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ, αποκαλύπτουν ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί απαράδεκτη, ανάλγητη πολιτική απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα, προωθεί προνομιακές ρυθμίσεις για την εταιρεία  ΕΛΠΕ του κ.Λάτση.

Ενώ διακηρύξεις της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, από εποχή Σταυρίδη – τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ-πρόβαλαν ως στόχο   την ελάφρυνση των λογαριασμών για τα χειμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά -μέσω υπουργικής απόφασης, η απόφαση αυτή ακόμη περιμένει υπογραφή.

Αντίθετα, βλέπουμε αποφασιστικότητα της ΕΥΔΑΠ να διευκολύνει συγκεκριμένο μεγάλο πελάτη, την εταιρεία  Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., για τον οποίο αποφασίστηκε μείωση τιμών της τάξης του 45%, με επίπτωση  μείωση εσόδων της υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Είναι γνωστό, πως στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε (απ. 17979), με προφορική εισήγηση του τότε προέδρου και στη συνέχεια προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη, τη μείωση τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης.

Οι «μειώσεις» αυτές ανακοινώθηκαν μεγαλοφώνως αλλά έμειναν στο συρτάρι.

Η σχετική απόφαση για τους καταναλωτές,  δεν εφαρμόστηκε ποτέ και έτσι  ο μέσος καταναλωτής, της ΕΥΔΑΠ, για τον οποίο εξαγγέλθηκε μείωση τιμών 1,6%, περιμένει ακόμη την έκδοση της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο!

Ένα μήνα νωρίτερα από την απόφαση αυτή, το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα (απ. 17927) την εξέταση υιοθέτησης ειδικού τιμολογίου για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., κατόπιν σχετικής εισήγησης του γενικού διευθυντή Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων, Στ. Γεωργιάδη.

Εκτιμάται ότι, τελικά, οι ελαφρύνσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ που μπορεί να ισχύσουν  θα αφορούν ένα μικρό αριθμό νοικοκυριών. Τα πάντα στους έχοντες, τα ψίχουλα στους πολλούς και αδύναμους.

Συνοψίζοντας βλέπουμε μία αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα που ευνοούν ημέτερους και προνομιούχους, ενώ αποδεικνύεται, δυστοκία της κυβέρνησης για ελάφρυνση των φτωχών νοικοκυριών

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία λογική που έχουν όλες οι ως σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις προτείνει έναν άλλο δρόμο. Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα αντιπροτείνει την ανάπτυξη των Δ.Ε. σε όφελος της κοινωνίας και  της ανάπτυξης.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να προωθήσει αναπτυξιακές προτάσεις που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν προωθούν γιατί είναι προσηλωμένες κυρίως σε ένα βασικό στόχο. Αυτόν της ιδιωτικοποίησης. Για  παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξεταστούν μέτρα ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων,  που θα ωφελούσαν την ΕΥΔΑΠ και τους καταναλωτές, , χωρίς ουσιαστικό κόστος για   τα ΕΛΠΕ, όπως η απʼ ευθείας  διασύνδεση  με τον αγωγό Μόρνου, αφού δεν χρειάζονται  διυλισμένο νερό που κοστίζει περισσότερο -λόγω χρέωσης της διύλισης και επεξεργασίας-  Το όφελος της ΕΥΔΑΠ θα ήταν σημαντικό αφού δεν θα χρεωνόταν τα έξοδα διύλισης και επεξεργασίας.

Όμως τέτοιες λύσεις δεν εξετάζονται. Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι μονόπλευρα προσανατολισμένο προς την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Αποτελεί πρόκληση, από τη μια η κυβέρνηση να προωθεί ευνοϊκή ρύθμιση για ΕΛΠΕ και από την άλλη να  αρνείται την άτοκη ρύθμιση λογαριασμών σε νοικοκυριά που μέχρι πριν από λίγο πλήρωναν κανονικά και τώρα λόγω της κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τους λογαριασμούς νερού και να επιμένει να χρεώνει  υπέρογκα τέλη επανασύνδεσης παροχών και αφαιρεμένων μετρητών.

Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα έχουμε ελάφρυνση τιμολογίων για μόνο 16.000 πολύτεκνους με επιβάρυνση στα έσοδα της ΕΥΔΑΠ 334.000 ?, και την ίδια στιγμή τα ΕΛΠΕ θα έχουν όφελος 2.500.000 ? ενώ και οι Τράπεζες μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ κέρδισαν φέτος μόνο  από το μέρισμα 21.300.000 ?.

Καταγγέλλουμε την κοροϊδία σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών, που δοκιμάζονται, ούτως ή άλλως, από τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα στρατηγικής σημασίας ΕΛΠΕ και την κοινωφελή ΕΥΔΑΠ είναι μία: ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα λειτουργούν σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και θα είναι εργαλεία μιας αριστερής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τμήμα Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ