Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/12/1999

Ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού σχετικά με τις εκλογές στις Αθλητικές Ομοσπονδίες

Βρισκόμαστε τέσσερα χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το όραμα για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο της ζωής της νεολαίας κινδυνεύει να μπει στις καλένδες. Κανείς από τους κυβερνητικούς φορείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με το πώς θα συνδυαστεί η προετοιμασία για την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 με την ανάπτυξη τέτοιας αθλητικής υποδομής που να καλύπτει τις ανάγκες όλης της χώρας, με τον σχολικό αθλητισμό ως θεμέλιο λίθο όλου του αθλητικού συστήματος, με την ουσιαστική στήριξη των αθλητικών σωματείων, την επιμόρφωση και αντιμετώπιση των αναγκών των προπονητών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντάσσει σε προεκλογικές μικροκομματικές σκοπιμότητες εκτός των άλλων και την κατάκτηση μεταλλίων σε παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες, αντιμετωπίζοντας τον αθλητισμό αποκλειστικά ως προνόμιο λίγων δεκάδων πρωταθλητών, έχοντας αφήσει στο έλεος της τύχης τον μαζικό και σωματειακό αθλητισμό.

Έχει στηθεί ένα μονοκομματικό πλέγμα, σ' ένα ανελέητο αγώνα για απόλυτη κυριαρχία σ' όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, εν' όψη διαχείρισης των κονδυλίων του 2004. Είναι πρωτόγνωρα του ποσοστά Μπρεζνιεφικού τύπου του 90-100% που λαμβάνουν τα κυβερνητικά σχήματα στις ομοσπονδίες που έγιναν εκλογές. Είναι όμως από παλιά γνωστές και οι μέθοδες εκμαυλισμού των συνειδήσεων και εκβιασμού των σωματείων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, μια πρακτική που ακολούθησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προεκλογικά δρώμενα των αθλητικών ομοσπονδιών δεν γίνεται καμία συζήτηση για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού, τους αθλητές και τους προπονητές.

Είναι επίσης πρωτόγνωρη η απάθεια της κυβέρνησης για τα ύποπτα κυκλώματα των καιροσκόπων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων που αλωνίζουν στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και του "προκαθορισμένου στοιχήματος" και η αδυναμία της να προωθήσει την εξυγίανση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Αριστερά οφείλει να εντείνει τον αγώνα για την επικράτηση της δικής της αθλητικής αντίληψης, ώστε η υπόθεση Ολυμπιάδα να αποβεί σε πραγματικό όφελος του αθλητισμού και της ελληνικής νεολαίας.

Τμήμα Αθλητισμού