Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/10/2013

Ερώτηση της Ε.Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος από πλημμύρες για την σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω σημαντικότατων καθυστερήσεων επισκευών σε δημοτικά σχολεία στον Δήμο Πύργου

Προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών

Για ακόμη μία φορά  μια καταρρακτώδης νεροποντή, στις 10-10-2013,  σε πολλές περιοχές του Νομού Ηλείας στάθηκε η αφορμή να αποκαλυφθούν τα χρόνια προβλήματα που έχουν τα σχολεία του Νομού. Σε πολλά σχολεία τα προαύλια θύμιζαν λίμνες ενώ σε αρκετά από αυτά τα σχολεία τα νερά πλημμύρισαν τις τάξεις και τα αμφιθέατρα.

    Συγκεκριμένα  στο 4ο και 7ο δημοτικό σχολείο Πύργου καθώς και στο παρακείμενο νηπιαγωγείο, στα Δημοτικά Σχολεία Μυρτιάς, Λάλα και Αρχαίας Ολυμπίας, στο  4ο  Γυμνάσιο Πύργου πλημμύρισαν τα προαύλιά τους και υπήρξε δυσκολία στην απορροή των υδάτων. Πολλά από αυτά δεν λειτούργησαν την συγκεκριμένη ημέρα, αφού η προσπέλαση και η παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν αδύνατη. 

    Ειδικά, σε δύο δημοτικά σχολεία του Δήμου Πύργου, το 4ο  και το 7ο  εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα. 

Όσον αφορά το 4ο Δημοτικό Σχολείο όταν έχει έντονη βροχόπτωση το προαύλιο μετατρέπεται σε «λεκάνη  συρροής υδάτων» και από το δρόμο και από διπλανό οικόπεδο, εξ αιτίας τεχνικού-κατασκευαστικού προβλήματος του αγωγού απορροής των νερών. Επίσης σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται κάθε χρόνο με την εισροή νερού από την ταράτσα του αμφιθέατρου μέσω του φωτιστικού με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παρόμοια φαινόμενα παρουσιάζει και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου για το οποίο καταγράφεται μια τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια. Οι δρόμοι γύρω απʼ αυτό καθώς και το προαύλιο είναι μόνιμα πλημμυρισμένα από τις πρώτες βροχές μέχρι τον Μάιο, ενώ στο εσωτερικό του τρέχουν νερά πάνω στους μαθητές από τους τοίχους και τα ταβάνια  των αιθουσών πάνω στα θρανία με μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσουν οι μαθητές.

Παρʼ όλες τις ενέργειες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Διευθυντών των συγκεκριμένων σχολείων καθώς και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφερειών Πύργου προς τη Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε σε κανένα σχολείο κανενός είδους αποκατάσταση. Σημειώνεται ότι  η Δημοτική Αρχή φέρει το βάρος της ευθύνης της αποκατάστασης, συντήρησης των σχολικών μονάδων,  ιδιαίτερα μετά από τα μεγάλης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου του 2011 που έπληξαν την περιοχή.

Αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Πύργου διαβεβαίωνε ότι από την χρήση 2012 υπήρχαν 201.216 ευρώ προς διάθεση για την επισκευή και συντήρηση σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, βάσει του υπʼ αριθμόν 7152/21-2-2012 εγγράφου της προς το Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου.

Δημιουργείται εύλογα η απορία γιατί επί τόσο μακρό διάστημα δεν έχουν ανταποκριθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση των απαραίτητων αυτοψιών (όπως έχει δεσμευθεί ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Παναγόπουλος) σε συνεργασία με το Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφερειών Πύργου ώστε οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να ιεραρχήσουν τα προβλήματα και ανάλογα με τα διαθέσιμα ποσά που διαθέτει ο Δήμος να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι απαραίτητες εργασίες.

Επειδή η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες είναι βασική υποχρέωση μίας οργανωμένης δημοκρατικά Πολιτείας.

Επειδή οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες δεν συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς φορείς για την ιεράρχηση και υλοποίηση των απαραίτητων επισκευών.

Επειδή κάθε φορά που θα καταγράφεται μία ισχυρή ή έντονη βροχόπτωση θα χάνονται σημαντικές ώρες διδασκαλίας.

Επειδή έχουν ήδη εγκριθεί σημαντικά κονδύλια για την χρήση του 2012 για την διενέργεια εργασιών επισκευής και συντήρησης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.    Έχει πραγματοποιηθεί στα ερωτώμενα υπουργεία από τις αρμόδιες Τοπικές Διοικήσεις ενημέρωση και αν ναι πότε για τα αναφερόμενα προβλήματα και την άμεση ανάγκη επισκευών των εν λόγω σχολικών μονάδων στον Δήμο Πύργου;

2.    Γιατί καθυστέρησε η καταγραφή και υλοποίηση των απαραίτητων επισκευών με συνέπεια τον κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα μαθητών – εκπαιδευτικών και την αναστάτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου;

3.    Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων (εάν όχι όλο) που απαιτούνται για την άμεση επίτευξη των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών έχουν εγκριθεί για τη χρήση του 2012, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε συνεργασία με την αρμόδια Δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση των ζημιών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Πύργου;

4.    Προτίθενται τα Υπουργεία μετά τον απαιτούμενο διοικητικό έλεγχο να προβούν σε ανάλογες κυρώσεις για τους υπεύθυνους της καθυστέρησης υλοποίησης των απαιτούμενων επισκευών;

Παρακαλούνται οι κ. Υπουργοί να μας ενημερώσουν στην απάντηση τους για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών.

Η ερωτώσα βουλευτής

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη