Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
31/12/1999

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

To 1999 κλείνει με απολογισμό συνολικά αρνητικό για την πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα για τους πιο αδύνατους.

Η μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων στηρίχθηκε στην ανησυχητική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και ιδιαίτερα της ανεργίας. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άδικη οικονομική πολιτική κατανέμει μονόπλευρα το κόστος και προκαλεί βαρύτατο κοινωνικό τίμημα.

Η εξωτερική πολιτική παραμένει δέσμια αντιφατικών χειρισμών και διγλωσσίας, χωρίς σαφή στρατηγικό προσανατολισμό.

Τα νοσηρά φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης δύναμης και διαπλοκής της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, το πελατειακό πολιτικό σύστημα και η κατ’ εικόνα και ομοίωση διοίκηση, αναδεικνύονται σε νοσηρό φαινόμενο για τη δημοκρατία και σε μεγάλο εμπόδιο για την πρόοδο της χώρας.

Η πολιτική ζωή παραμένει πίσω από τις προκλήσεις των καιρών, τις δυνατότητες της χώρας και τις απαιτήσεις των πολιτών.

Παρά τον πληθωρισμό υποσχέσεων για τομές και μεταρρυθμίσεις, το δόγμα της συνέχειας, της αυτάρκειας και της καθεστωτικής αλαζονείας σφράγισε τις κυρίαρχες κυβερνητικές επιλογές. Η νέα προοδευτική πορεία που χρειάζεται ο τόπος παραμένει ζητούμενη.

Στο νέο χρόνο που έρχεται, στο συμβολικό 2000, απαιτούνται τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς και κοινωνική ενεργοποίηση. Διαφορετικά η καθυστέρηση της χώρας θα εδραιωθεί, οι ανισότητες θα ενταθούν και θα ενισχυθεί η κρίση αξιοπιστίας στη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι πολιτική μίζερης συνέχειας. Χρειάζεται τολμηρές αλλαγές στις δομές και το πολιτικό σύστημα. ΄Εχει ανάγκη από ένα νέο πολιτικό σκηνικό, νέο σύστημα διακυβέρνησης και νέα κοινωνική πολιτική πλειοψηφία, ικανά να εξασφαλίσουν ένα προοδευτικό δυναμισμό και όχι ένα εκσυγχρονισμένο παλαιοκομματικό σημειωτόν.

Ο Συνασπισμός θα αγωνιστεί για να σφραγιστεί η συμβολική χρονιά του 2000 με τομές:

Το 2000, χωρίς ίχνος επανάπαυσης και αυταρέσκειας, ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την προσπάθεια για νέους συσχετισμούς, με ορόσημο την μάχη των εκλογών. Με αποκλειστικό γνώμονα της αυτόνομης δράσης του το πρόγραμμά του, θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια, δίπλα και κοντά στους πολίτες, σε αντιπαράθεση τόσο με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, όσο και με τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης, για μια νέα πλειοψηφία ικανή να στηρίξει προοδευτικές πολιτικές.

Την ώρα που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συμπίπτουν επί της ουσίας σε δεξιόστροφη πολιτική, ο τόπος χρειάζεται ισχυρή τη φωνή της σύγχρονης, δημοκρατικής Αριστεράς, μια δύναμη δημοκρατικού ελέγχου και ριζοσπαστικών προτάσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου