Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Η σημασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την ακριτική Δωδεκάνησο και ο σχεδιασμός της «ΝΕΡΙΤ ΑΕ» για τη Δωδεκάνησο

Προς τον Υπουργό Οικονομικών & τους Υφυπουργούς στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο - στον Πρωθυπουργό (για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση)

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα και τον ανορθολογισμό στη νομοθετική πρακτική της δικομματικής κυβέρνησης. Στο σχετικό νόμο για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ν.4173/2013, ΦΕΚ Α’ 169), δεν υπάρχει ρητή διάταξη για τη λειτουργία περιφερειακών σταθμών, παρά μόνον η αόριστη αναφορά ότι ο νέος φορέας θα καλύπτει όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, προκαλούν έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Δωδεκανήσου, πρόσφατα δημοσιεύματα, που αναφέρουν περιφέρειες εκτός του σχεδιαζόμενου «νέου χάρτη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Επίσης, όπως προκύπτει από την προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών (ειδικού διαχειριστή ενεργητικού και παθητικού της πρώην ΕΡΤ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ.04/12.06.2013 ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό) για την πρόσληψη προσωπικού για τη Δημόσια Τηλεόραση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για το ενδιάμεσο διάστημα, η ΕΡΑ Ρόδου, υποβαθμίζεται. Ουσιαστικά, από το οργανόγραμμα προκύπτει ότι μετατρέπεται σε απλό αναμεταδότη με ελάχιστες δυνατότητες για δημοσιογραφικές – ενημερωτικές εκπομπές, εφόσον με δύο τεχνικούς και ένα δημοσιογράφο πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να παραχθεί, όπως είναι προφανές.

Για την ακριτική νησιωτική Ελλάδα, η σημασία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σήματος ξεπερνά τον καθαρά ενημερωτικό ρόλο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το κλείσιμο της ΕΡΑ και από την εμπιστοσύνη των νησιωτών στο Δίκτυο Νοτίου Αιγαίου στη διάρκεια των 59 χρόνων που εκπέμπει στα ερτζιανά. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ρόδου, είναι από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας και διαθέτει σύγχρονα studios και εξοπλισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις.  Εκπέμπει στα FM για τη Ρόδο, για την Κω και τα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ενώ χάρη στον πομπό των ‘μεσαίων’, η φωνή της ΕΡΑ μεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας (Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο κ.ά.), στην Κύπρο, τη βόρεια Αίγυπτο και φυσικά στη γειτονική Τουρκία. Γίνεται αντιληπτό, ότι οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και η περιουσία της ΕΡΤ στη Δωδεκάνησο, η αυτονομία στις υποδομές και η τηλεοπτική και ραδιοφωνική ψηφιακή κάλυψη της Δωδεκανήσου είναι ζήτημα τόσο περιφερειακής όσο και εθνικής σημασίας.

Πέραν του απαράδεκτου της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για να διασφαλιστεί άμεσα η «ψηφιακή ενημερωτική κάλυψη» στις ακριτικές περιοχές της χώρας, θα πρέπει, στη βάση των τεκμηριωμένων μας προτάσεων, να επανέλθει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην προτέρα κατάσταση.

Επειδή η απρόσκοπτη υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και η συνεχής λειτουργία της είναι συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών.

Επειδή η δημόσια περιουσία της ΕΡΤ θα πρέπει να αξιοποιείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των πολιτών αντί να περιφρονείται ή να ξεπουλάται.

Επειδή η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας και η ψυχαγωγία είναι ο φορέας των αξιών της κοινωνίας, και η ΕΡΤ –παρόλα τα τρωτά στοιχεία που παρουσίαζε διαχρονικά η λειτουργία της εξαιτίας της εκμετάλλευσής της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - κατόρθωνε να επιτελεί αποτελεσματικά τους σκοπούς αυτούς.

Επειδή, στη νησιωτική ακριτική Ελλάδα για ειδικούς λόγους εξάλειψης της επικοινωνιακής απομόνωσης και για εθνικούς λόγους γενικά, θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό σήμα και η Δωδεκάνησος είναι το νοτιο-ανατολικότερο άκρο-σύνορο της Ελλάδας και της ΕΕ.

Επειδή, δεν μας έχετε απαντήσει στην από 07.08.2013 ερώτηση μας (αρ. πρωτ. Κοιν. Ελέγχου: 569/07-8-13), την επανακαταθέτουμε αυτούσια, ζητώντας έστω και σήμερα, απαντήσεις επί των ερωτημάτων μας.

    Ερωτώνται ο κ. Υπουργός και οι κ.κ. Υφυπουργοί:

1.    Προτίθενται να διασφαλίσουν με ξεκάθαρη ρύθμιση το ρόλο και τη σημασία της λειτουργίας της περιφερειακής δομής της ραδιοφωνίας Νοτίου Αιγαίου;

2.    Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στο «νέο χάρτη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» και των συχνοτήτων για τη λειτουργία μιας τεχνολογικά αναβαθμισμένης ραδιοφωνίας στο Νότιο Αιγαίο;

3.     Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ολοκληρωμένη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης στη Ρόδο και την επέκταση του ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος σε όλη τη Δωδεκάνησο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, εργαστήρια υποστήριξης δικτύου πομπών και αναμεταδοτών τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στα νησιά;

4.    Προτίθενται να διατηρήσουν τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ στη Ρόδο, διασφαλίζοντας τη μη παροχή τους στο ΤΑΙΠΕΔ προς ενδεχόμενη «αξιοποίηση» – ξεπούλημα;

5.    Ποιός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις μονάδες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε όλη την επικράτεια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Γάκης

Νίκος Βούτσης