Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/01/1998

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στον καταυλισμό ΚΟΥΡΔΩΝ

Τονκαταυλισμό των Κούρδων στην Παλαιά Πεντέληεπισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ΝίκοςΚωνσταντόπουλος, οι Ν.Μπίστης, Α.Φιλίνη, μέλη τηςΠ.Γ. και οι Π.Τριγάζης και Σ.Παναρέτου, μέλη τηςΚΠΕ του ΣΥΝ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

"Ο Κουρδικός λαός με ωμό και κυνικό τρόπο αντιμετωπίζει πραγματική γενοκτονία. Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν γνωρίζει τί πράγματι συμβαίνει σε βάρος των Κούρδων. Καμμιά διεθνής υποκρισία δεν μπορεί να συγκαλύψει αυτή την βαρβαρότητα σε βάρος ενός λαού που ζει ένα εξακολουθητικό δράμα, ζητώντας πατρίδα, ελευθερία, δημοκρατία και προκοπή για τα παιδιά του. Είναι επιβεβλημένο το πρόβλημα των Κούρδων να μην αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της καλής διάθεσης των διεθνών οργανισμών μονάχα, ούτε πολύ περισσότερο να αφεθεί στις υποκριτικές υποσχέσεις της Τουρκίας. Το πρόβλημα των Κούρδων είναι διεθνές. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως διεθνές πρόβλημα, ως πολιτικό πρόβλημα. Οι Κούρδοι πρόσφυγες είναι πολιτικοί πρόσφυγες γιατί ζητάνε δημοκρατία, πατρίδα και ελευθερία.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει διεθνής διάσκεψη για το Κουρδικό. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει σχετική πρωτοβουλία, να ενισχύσει και τις πρωτοβουλίες άλλων χωρών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Κουρδικό. Αλλιώς, αν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τους Κούρδους αντιμετωπιστούν σε συνεννοήσεις και με υποσχέσεις της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι ο Κουρδικός λαός θα εξακολουθήσει να αιμορραγεί και ο αιώνας μας θα κλείσει με μία ακόμα ανοιχτή βαρβαρότητα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών.

Οι συνθήκες που ζουν οι Κούρδοι πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Είναι υπόθεση όλων μας να εξασφαλίσουμε υποδομές, ανθρώπινο περιβάλλον, κοινωνική στήριξη και απασχόληση. Επιβάλλεται να επισημάνω τον ρόλο που παίζουν με αυταπάρνηση και αφοσίωση κοινωνικές οργανώσεις αλληλεγγύης, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες κινήσεις πολιτών που εξασφαλίζουν τούτη την ώρα την ανθρώπινη και κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την κοινωνική στήριξη σε όλους όσους αντιμετωπίζουν αυτές τις συνθήκες ξεκληρίσματος από την τουρκική πολιτική. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι Κούρδοι είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Ακριβώς γιατί δεν τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα να υπάρξουν στην πατρίδα τους, ακριβώς γιατί διεκδικούν ελευθερία και δημοκρατία για τον λαό τους. Και ως πολιτικούς πρόσφυγες εμείς οι ΄Ελληνες πρέπει να τους στηρίξουμε, γιατί είμαστε λαός που έχει δοκιμάσει και την οικονομική προσφυγιά αλλά και την πολιτική προσφυγιά. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για να στηρίξουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Είναι φίλοι της δημοκρατίας, της ελευθερίας, είναι φίλοι της Ελλάδας οι Κούρδοι και πρέπει να τους στηρίξουμε να ζήσουν ανθρώπινα. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο 2000 κι είναι ντροπή να συμβαίνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν".

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

"΄Οσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου, τόσο η τουρκική προκλητικότητα θα βρίσκεται σε παροξυσμό. Η Τουρκία μετά τις αποφάσεις στο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο θέλει να αντιδράσει προκαλώντας αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας είναι μεγάλες, γιατί, αντί να επιβάλλει στην Τουρκία συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο, ουσιαστικά ενθαρρύνει αυτή την προκλητικότητα, όταν την ίδια ώρα με την σημερινή προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας, λίγο πιό κάτω γίνονται κοινά γυμνάσια Αμερικανών, Ισραηλινών και Τούρκων. Σήμερα φαίνεται η έλλειψη προβλεπτικής πολιτικής από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όφειλε και κατά τη διάρκεια συζητήσεων για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στο Λουξεμβούργο να θέσει θέμα προστασίας της Ελλάδας από την προκλητικότητα του Τουρκίας, γιατί πλέον έτσι όπως εκδηλώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν είναι υπόθεση Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι υπόθεση της Ε.Ε., είναι υπόθεση της διεθνούς κοινότητας.

Επιβάλλεται η Ελλάδα να μην παρασυρθεί. Η Τουρκία επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σκηνικό τύπου ΄Ιμιας. Η Ελλάδα οφείλει να αντιτάξει διπλωματικές πρωτοβουλίες και να ζητήσει από όλους τους διεθνείς οργανισμούς σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από μια προκλητικότητα η οποία είναι απειλητική σε βάρος της χώρας, αλλά και σε βάρος της διεθνούς στσθεροποίησης".

To Γραφείο Τύπου