Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/10/2013

Συνοπτική τοποθέτηση Ζωής Κωνσταντοπούλου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ (τμήμα της τοποθέτησης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στις 13/10/2013)

Ο ρατσισμός και η ρατσιστική βία κατατάσσονται, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, μεταξύ των σοβαρότερων εγκλημάτων για την ανθρωπότητα. Στη χώρα μας, χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ρατσισμού, άλλοι έχουν πληρώσει με τη ζωή τους, άλλοι έχουν υποστεί τρώση της τιμής, της αξιοπρέπειας, της υγείας, της σωματικής τους ακεραιότητας, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενεργών συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη και του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η διεθνής κατακραυγή, αυτονόητη. Παρʼ όλα αυτά, η Κυβέρνηση Σαμαρά κλείνει το μάτι σε εκδηλώσεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Δεν καταθέτει κυβερνητικό νομοσχέδιο. Και αρνείται επί μήνες να φέρει προς συζήτηση τα αντιρατσιστικά νομοσχέδια που έχουν καταθέσει 4 Κόμματα, μεταξύ των οποίων και τα συγκυβερνώντα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε στις 4 Ιουνίου 2013 εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει σαφή ορισμό του ρατσιστικού εγκλήματος, ώστε να εφαρμόζεται για κάθε αξιόποινη πράξη που στρέφεται κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, φυλής, χρώματος, θρησκείας, αναπηρίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Προτείνουμε:

-θέσπιση ειδικής επιβαρυντικής περίστασης, που εκτιμάται κατά την έναρξη της ποινικής προδικασίας και όχι κατά την επιμέτρηση της ποινής

-αυστηρότερη αντιμετώπιση κρατικών λειτουργών που διαπράττουν ρατσιστικά αδικήματα

-διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα για λογαριασμό ή στο πλαίσιο δράσης των οποίων διαπράττονται ρατσιστικά εγκλήματα

-προστασία θυμάτων και μαρτύρων, αναστολή απέλασης, αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων, παροχή νομικής συνδρομής και απαλλαγή από παράβολα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής νομικών προσώπων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου έναντι του αποκλεισμού, των διακρίσεων και του ρατσισμού, ορισμό ειδικών εισαγγελέων εφετών και θεσμοθέτηση Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Καταπολέμηση του ρατσισμού, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την θεσμοθέτηση δικτύου επίσημης καταγραφής κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, αλλά και την εκπαίδευση αστυνομικών, εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών και διδασκόντων στα επίμαχα αντικείμενα.

Δυστυχώς, η πολιτική υστεροβουλία της Κυβέρνησης κρατά το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 μήνες στα συρτάρια, ενώ η ρατσιστική βία οργιάζει.

To Γραφείο Τύπου