Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/01/1998

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΝ με αμερικανό πρεσβευτή Ν.Μπέρνς

Συνάντησηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον αμερικανόπρεσβευτή κ. Ν.Μπέρνς

Με τον αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στη συνάντηση μετείχαν και τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ, Νίκος Μπίστης, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Δημήτρης Παπαδημούλης, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ.

Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

“Είχα μία συνάνητηση γνωριμίας και πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τον κ.Μπερνς μετά την πρωτοβουλία του να συναντήσει όλα τα κόμματα. Από την πλευρά μου ανέπτυξα στον κ.πρέσβυ τις θέσεις του ΣΥΝ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την εντελώς διαφορετική μορφή που πρέπει να πάρουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις . Τόνισα στον κ.πρέσβυ ότι στρατηγικός στόχος είναι η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό σημαίνει αυστηρό σεβασμό των διεθνών κανόνων και συμβάσεων από όλους. Αποφυγή προκλήσεων και αμφισβητήσεων σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων και τέλος αξιοποίηση των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαστηρίου για υπαρκτά προβλήματα που έχουν επισημανθεί. Οι τουρκικές ενέργειες δεν νομιμοποιούνται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες από τη διεθνή κοινότητα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αξιωθεί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Όπως οι πολίτες όλων των χωρών, όπως οι πολίτες της Αμερικής αγαπάν την πατρίδα τους, έτσι κι εμείς οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας και δεν θέτουμε υπό διαπραγμάτευση και διακινδύνευση κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με αυτήν την έννοια είναι λάθος η πολιτική των ΗΠΑ, όταν γίνεται υποστηρικτική προς την Τουρκία και πιεστική προς την Ελλάδα, στο όνομα της υπερδύναμης η οποία επιβάλλεται και ελέγχει. Εμείς θέλουμε να αναπτυχθούν οι σχέσεις με όλες τις χώρες και με την Αμερική θέλουμε να υπάρχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναβαθμισμένες, σχέσεις ισότιμες οι οποίες μπορεί να αξιοποιήσουν πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές δυνατότητες. Υποστηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Εκτιμάμε ότι μπορεί η διεθνής κοινότητα να παίξει θετικό ρόλο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία. Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της έντασης και με αυτήν την έννοια εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας προς ενέργειες ή προς δηλώσεις που αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι κρίσιμη η περίοδος και πιστεύουμε ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο πρέπει πραγματικά με τολμηρές πρωτοβουλίες να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις της σταθερότητας και της καλής γειτονίας.

Είχαμε μία εγκάρδια συζήτηση. Ο κ.πρέσβυς ανέπτυξε τις απόψεις του και τον προβληματισμό του. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει θετικό και δημιουργικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.”

To Γραφείο Τύπου