Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/01/1998

Κλείσιμο εργασιών της Κ.Π.Ε. (24-25/1/98)

Κλείσιμο της Συνόδουτης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (24-25/1/98)

Συνοψίζοντας τις εργασίες της Συνόδου της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Αποφασίζουμε με τις διαδικασίες που ορίσαμε. Σεβόμαστε όλοι αυτές τις διαδικασίες. Σε αυτά που αποφασίζουμε, είμαστε όλοι μαζί για να τα υλοποιήσουμε.

Δεν δίνουμε κεντρικές οδηγίες. Δεν κάνουμε συμφωνίες κορυφής. Δεν επιδιώκουμε πακέτα προτάσεων. Αποφασίζουν οι δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, συνεκτιμώντας προγράμματα, προβλήματα, πρόσωπα και συνθήκες κάθε περιοχής.

Στην υπερνομαρχία της Αττικής συμμετέχουμε στην “Κίνηση Συνασπισμός Πολιτών”. Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουμε στην “Πρωτοβουλία Πολιτών” και στηρίζουμε το πρόγραμμά της. Στον Δήμο της Αθήνας επικυρώνουμε την απόφαση του δημοψηφίσματος με την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη, και αγωνιζόμαστε για την επιτυχία της και την αξιοποίηση της δυναμικής της με πρόγραμμα, τακτική και πρόσωπα που να δώσουν προοπτική νίκης.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η υπόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής και των αποφάσεων του κ.πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτική ευρύτερων προβλημάτων.

Η αποξένωση και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και ο αποκλεισμός όλων των κοινωνικών κι επιστημονικών φορέων από τη διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής, αποκαλύπτει την επιδίωξη του κ.Σημίτη να ελέγχει προσωπικά κρίσιμους μηχανισμούς που αναφέρονται στη διαχείριση σημαντικών οικονομικών και πολιτικών θεμάτων, που σχετίζονται με την πορεία της χώρας.

Τέτοιες επιλογές και πρακτικές εντείνουν τις ενστάσεις για αδιαφάνεια και σκοπιμότητες, αναγορεύοντας σε στεγανό εξουσίας, χωρίς κανέναν έλεγχο, το πρωθυπουργικό γραφείο.

Για τη διάταξη περί εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ

Η τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ πρέπει να αποσυρθεί. Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους κακόγουστους λαϊκισμούς. Τα προβλήματα στις ΔΕΚΟ τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ με τους κομματικούς παραγοντισμούς και τις πελατειακές σχέσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση μετέτρεψε τα προγράμματα εξυγίανσης σε πολιτικά παιχνίδια διοικήσεων και επιρροών.

Χρειάζονται αλλαγές που θα επιτρέψουν, σε όσες ΔΕΚΟ είναι προβληματικές, να σταθούν με βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα απέναντι στα νέα δεδομένα. Αντιδράσεις, δικαιολογημένες ή άδκες, θα υπάρξουν. Η πολιτική σύλληψη που θέλει να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, με την αποδιάρθρωση των δημοκρατικών εγγυήσεων προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι λαθεμένη, επικίνδυνη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

Όποιος θέλει στα σοβαρά να προωθήσει ριζοσπαστικές αλλαγές, πρέπει να πείθει ότι είναι ειλικρινής, να εξασφαλίζει τη συναίνεση, να εμπιστεύεται τον διάλογο, να επιδιώκει τη συμμετοχή της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολιτική κουλτούρα του κοινωνικού διαλόγου και των δημοκρατικών εγγυήσεων. Ο κ. Σημίτης θέλει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να ανοίξει μέτωπα με την κοινωνία. Και στην κυβέρνηση Σημίτη αναβιώνει η πολιτική νοοτροπία του διαβόητου άρθρου 4.

Ο ΣΥΝ θέλει να υπάρξουν σε βάθος αλλαγές των δομών της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ακριβώς υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και θέλει τη συναίνεση και τη συμμετοχή των εργαζομένων, των πολιτών. Με πολιτικούς αυταρχισμούς και κοινωνική αναλγησία δεν λύνονται τα μεγάλα προβλήματα.

Για τα παραπολιτικά σχόλια που αναφέρονται στην εισφορά των βουλευτών στον ΣΥΝ και τον Μουσταφά Μουσταφά

Οι βουλευτές του ΣΥΝ, από την πρώτη στιγμή της εκλογής τους καταθέτουν ένα σοβαρό μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο κεντρικό ταμείο του κόμματος. Μετά την αναπροσαρμογή των βουλευτικών αποζημιώσεων, η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα συζήτησαν την αναπροσαρμογή και της εισφοράς στον ΣΥΝ, με πολιτική και ανθρώπινη υπευθυνότητα.

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα η εικόνα που δίνουν τα δύο αρνητικά παραπολιτικά σχόλια στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, με τα αρχικά Ντ. Ντ. Δεν διαμαρτύρομαι για το δημοσίευμα. Δεν φταίει κανείς έξω από εμάς. Αποδοκιμάζω, όμως, όπως αποδοκιμάζει κι ολόκληρη η ΚΠΕ, τις νοοτροπίες και πρακτικές, που διοχέτευσαν μέσα από τον ΣΥΝ δήθεν πληροφορίες και δημιούργησαν την ψευδή εντύπωση για ανύπαρκτα γεγονότα ή καταστάσεις.

Είναι, τέλος, ηθικά άδικη και πολιτικά προκλητική η μειωτική αναφορά, μέσα από την ίδια ψευδή πληροφόρηση, στο πρόσωπο του βουλευτή του ΣΥΝ, Μουσταφά Μουσταφά, που με το ήθος του, την υπευθυνότητά του, την ακεραιότητα των απόψεών του και την αφιέρωση του συνόλου, σχεδόν, της αποζημίωσής του και της δραστηριότητας, στην κρίσιμη περιοχή της Θράκης, αποτελεί για τον ΣΥΝ ανεκτίμητο ηθικό και πολιτικό μέγεθος, παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής συνέπειας.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Το πολιτικό κλίμα αλλάζει. Η κυβέρνηση χάνει την αποδοχή της. Χάνει την εικόνα που είχε φτιάξει για τον εαυτό της.Τα επικοινωνιακά, διαφημιστικά και προπαγανδιστικά τεχνάσματα της κυβέρνησης, δεν μπορούν να κρύψουν, ούτε να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Η κυβέρνηση ολοένα και πιο αισθητά δείχνει να λειτουργεί όχι ως σχήμα πολιτικής ενότητας, αλλά ως σχήμα συνεταιρισμού εξουσίας.

Κυριαρχεί το αρνητικό σύνδρομο του νομοθετικού και πολιτικού αυταρχισμού, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, Λείπει η προτεραιότητα και η ευαισθησία για κοινωνική πολιτική και για στήριξη της κοινωνικής συνοχής

Επαναλαμβάνεται το επικίνδυνο σύμπτωμα της πολυγλωσσίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Απουσιάζει εγκληματικά η κάλυψη της ανάγκης για εθνική στρατηγική και συνεννόηση. Κυριαρχεί το αντιδημοκρατικό δείγμα των υπερεξουσιών του πρωθυπουργικού γραφείου, που αποτελεί το πραγματικό κέντρο των κυβερνητικών αποφάσεων για όλα.

Εμφανίζεται με ξεχωριστή έμφαση η διπλή αδυναμία της κυβέρνησης.

Δεν μπορεί με την πολιτική της να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών, προς προοδευτική κατεύθυνση.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τη στάση της τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που επιβάλλουν τους συσχετισμούς συμφερόντων στη λειτουργία της πολιτικής.

Ασκούμε και θα συνεχίσουμε να ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική. Η προγραμματική μας αντιπολίτευση αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική. Αρνείται την προοπτική επανόδου της Ν.Δ. Διεκδικεί τον αποφασιστικό ρόλο του ΣΥΝ, για να αλλάξουν συσχετισμοί και πολιτικές, που κυριαρχούν σήμερα. Λύση δεν είναι η αναβίωση της πόλωσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., ούτε η υποκατάστατη πόλωση μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, με χειρισμούς κορυφής που θα επιδιώξουν διάλυση των κομμάτων κι αναδιανομή τους από τα πάνω. Λύση δεν είναι η παγίωση της παρατεινόμενης ρευστότητας, που θα διεκπεραιώνεται με τους συνήθεις μηχανισμούς του σημερινού μοντέλου διακυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημα και το μοντέλο διακυβέρνησης βρίσκονται και θα βρίσκονται, όσο δεν αλλάζουν, σε διαρκή δοκιμασία λειτουργική, πολιτική και ηθική, σε διαρκή αμφισβήτηση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Πρέπει να αλλάξουν. Ο ΣΥΝ θέλει να αγωνιστεί γι’ αυτήν την αλλαγή.

Η πρόταση του ΣΥΝ

Λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση δεν μπορούν να προέλθουν από ανασχηματισμούς, αναδιατάξεις και τακτικούς χειρισμούς στα πλαίσια του κυβερνητικού κόμματος. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την χρεωκοπία των κυρίαρχων επί μία εικοσαετία αντιλήψεων για τους μεγάλους άξονες της πολιτικής της χώρας, και του σημερινού συστήματος διακυβέρνησης.

Τα επόμενα χρόνια είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας καθώς στο διάστημα αυτό πρέπει να επιτευχθούν κρίσιμοι στόχοι, να γίνουν μεγάλες επιλογές και ταυτόχρονα, καθώς, στο ίδιο αυτό διάστημα θα σημειωθούν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Περιθώρια για απώλεια χρόνου, για λάθη, για συνέχιση της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής και πολύ περισσότερο περιθώρια για μετάθεση των προβλημάτων και αναβολή της λήψης αποφάσεων δεν υπάρχουν.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης. Ένα πρόγραμμα προοδευτικού εκσυγχρονισμού.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως μπορεί να προωθηθεί μόνον εάν στηριχθεί σε μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των προβλημάτων και την ανάγκη πραγματικών τομέων στην πορεία της χώρας και εάν υλοποιηθεί από μία κυβέρνηση αντιπροσωπευτική αυτής της πλειοψηφίας.

Ο ΣΥΝ θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να διαμορφωθούν εκείνοι οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα καταστήσουν ρεαλιστική αυτήν την προοπτική.

Κεντρική πολιτική του επιλογή είναι η άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή κυβέρνηση, ώστε μέσα από αυτήν την αντιπολίτευση να διαγράφεται το περίγραμμα του εναλλακτικού προγράμματος προοδευτικού εκσυγχρονισμού και να προτείνονται θετικές κατευθύνσεις για την ενεργοποίηση των μαζικών κινημάτων των εργαζομένων και ταυτόχρονα η ανάληψη πρωτοβουλιών διαλόγου, ώστε να ωριμάζει στη συνείδηση του ελληνικού λαού η ιδέα της εναλλακτικής πολιτικής στρατηγικής που εισηγείται ο ΣΥΝ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να επιλέξει εάν θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν το δρόμο για αλλαγή του σκηνικού με πρώτη σημαντική την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφιση της απλής αναλογικής, ή εάν σε σύμπλευση με τις συντηρητικές δυνάμεις θα επιμείνει στην υπεράσπιση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος και στη διαιώνιση της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης.

To Γραφείο Τύπου