Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/10/2013

Όχι στην καταστροφική πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη! Κοινή δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Σταύρου Ευαγόρου (ΑΚΕΛ, Κύπρος) και Andrej Hunko (Die Linke, Γερμανία)

Κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα (17.10.2013) της «Διακοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι 3 εκπρόσωποι της GUE/NGL (Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών), Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Σταύρος Ευαγόρου (ΑΚΕΛ, Κύπρος) και Andrej Hunko (Die Linke, Γερμανία), κατέθεσαν στο Προεδρείο της Συνδιάσκεψης κοινή δήλωση για την ιδρυτική σύνοδο της στην αγγλική γλώσσα. (Καθώς δεν υπάρχει ακόμη Κανονισμός Λειτουργίας, για την έκδοση κειμένων προβλέπεται απλώς η «συναίνεση» των Κοινοβουλίων της ΕΕ, και δεν έχει κατοχυρωθεί η ύπαρξη «μειοψηφικής διακοινοβουλευτικής άποψης».

Ακολουθεί το κείμενο της κοινής δήλωσης:

«Συμβολή των Σταύρου Ευαγόρου (ΑΚΕΛ, Κύπρος), Andrej Hunko (Die Linke), Νάντιας Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), εκπροσώπων της GUE/NGL στη «Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Βίλνιους,17 Οκτωβρίου 2013

Όχι στην καταστροφική πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη!

Αντιπαλεύουμε με σθεναρότητα τη συνεχιζόμενη επίθεση που έχουν εξαπολύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης ενάντια στη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών χρησιμοποιούνται για τη διάσωση τραπεζών και πολυεθνικών, σʼ εκείνα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στα οποία οι κυβερνήσεις υπέγραψαν Μνημόνιο με την Τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είμαστε εξοργισμένοι για το βάρβαρο πλήγμα ακόμα και των δαπανών υγείας για τους φτωχότερους των φτωχών της Ευρώπης, ενώ η ανεργία των νέων κατακτά νέα ύψη κάθε μήνα που περνάει. Αυτή η κυνική λογική, η οποία έχει ήδη καταστρέψει την οικονομία χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία, και η οποία προκαλεί εκτεταμένα δεινά στους λαούς, ενώ την ίδια ώρα πυροδοτεί έκρηξη στο εθνικό χρέος,  οδηγεί σε σοβαρή επιδείνωση την οικονομία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Καλούμε για τον τερματισμό των πακέτων “bail-out” και των διαδικασιών “bail-in”, κόστους εκατοντάδων δις ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών σε βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων, που βρίσκονται υποχρεωμένοι να πληρώσουν το λογαριασμό.

Αντί νʼ αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη μοιραία πορεία των πολιτικών λιτότητας και εξαναγκαστικών ιδιωτικοποιήσεων, η Τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, φαίνεται να διοχετεύει ακόμα μεγαλύτερες «δόσεις» αυτού του «λανθασμένου» φαρμάκου και να επιμηκύνει τον αντιδημοκρατικό έλεγχο στις χώρες που βρίσκονται ή θα βρίσκονται για δεκαετίες σε καθεστώς «Προγράμματος» ή «μεταπρογράμματος».

Καλούμε για τον τερματισμό της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Τα κόστη της κρίσης πρέπει να τα επωμισθούν οι κάτοχοι του μεγάλου πλούτου, αυτοί που στο παρελθόν ωφελήθηκαν τα μέγιστα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και από την εντεινόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η διόγκωση του δημόσιου χρέους αντικατοπτρίζεται στη διόγκωση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων. Η μείωση του ενός απαιτεί τη μείωση των άλλων. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι απαιτείται δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους των περισσότερο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Τώρα, πριν να είναι πια πολύ αργά, έχει έρθει ο καιρός για βαθιά αλλαγή των ευρωπαϊκών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της πραγματικής δημοκρατίας.»

To Γραφείο Τύπου