Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/01/1998

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΣΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εσπεριδοκαλλιεργητών της Πελοποννήσου δήλωσε τα εξης:

"Οι εσπεριδοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο μείωσης του εισοδήματος τους σε ποσοστό εως και 40%, ιδιαίτερα στη Λακωνία, τα Χανιά και την Αρτα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τόσο λόγω της αυξημένης παραγωγής στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όσο και λόγω των αλλαγών που επιφέρει η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς των Οπωροκηπευτικών. Ο νέος κανονισμός ενω δεν προβλέπει εισοδηματικές αντισταθμίσεις για τις απώλειες των παραγωγών, επιβάλλει μια σειρά απο νέες ρυθμίσεις.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του Υπουργείου Γεωργίας το οποίο δεν στήριξε μεσα απο διαδικασίες ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και συντονισμού την σύσταση και λειτουργία καλά οργανωμένων Ομάδων Παραγωγών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξη αυτού του τοσο σημαντικού για την αγροτική μας οικονομία, τομέα της φυτικής παραγωγής. Ομως και στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί προχώρησαν απο μόνοι τους στην σύσταση Ομάδων και υπέβαλαν στις Δ/νσεις Γεωργίας επιχειρησιακά προγραμματα και σχέδια δράσης, αυτά δεν προωθήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. (η οποία συνήλθε στις 14.1.1998) με αποτέλεσμα να μένουν εκτος χρηματοδότησης.

Ο ΣΥΝ προτείνει την λήψη άμεσων μέτρων στον τομέα των εσπεριδοειδών

Επίσης για την αντιμετώπιση της κάθετης πτώσης των τιμών του ελαιολάδου λόγω της μεγάλης παραγωγής στις κοινοτικές χώρες, ο ΣΥΝ προτείνει:

To Γραφείο Τύπου