Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/01/1998

Συνάντηση ΣΥΝ με ΓΣΕΕ

Συνάντηση ΣΥΝ με ΓΣΕΕκαι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ΔΕΚΟ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού N.Kωνσταντόπουλος και οι Στ.Λεουτσάκος, Π.Λαφαζάνης, μέλη της Π.Γ και Δ.Στρατούλης, μέλος της Κ.Π.Ε και υπεύθυνος του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με θέμα την επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και την ανάπτυξη των δημοσίων επιχειρήσεων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Η συγκεκριμένη διάταξη έτσι όπως γράφτηκε και έτσι όπως ήρθε στο φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό θέμα. Οι επιλογές που γίνονται καθορίζουν με αποφασιστικό τρόπο την πραγματική πολιτική ταυτότητα της ασκούμενης πολιτικής, τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Ολες οι κυβερνήσεις, χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ, χρησιμοποίησαν τις δημόσιες επιχειρήσεις για κομματικές τους σκοπιμότητες. Και πρέπει αυτή την στιγμή να ειπωθούν τα πράγματα με τ� όνομά τους. Η κυβέρνηση με τις επιλογές που κάνει καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου. Καταργεί κάθε προϋπόθεση κοινωνικής αλληλεγγύης. Καταργεί κάθε εγγύηση δημοκρατικής προστασίας του δικαιώματος για κοινωνική πολιτική. Είναι γνωστό ότι στις δημόσιες επιχειρήσεις οι κυβερνήσεις άσκησαν πελατειακές σχέσεις, πολιτικούς παραγοντισμούς, αλλά και κομματικές σκοπιμότητες. Δημιούργησαν ένα κακό κι αναποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης, εποπτείας και διοίκησης, σε βάρος των εργαζομένων, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Ποτέ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για όσα αρνητικά δημιούργησαν, αλλά πάντοτε το κόστος της αποτυχίας επεδίωκαν να το μεταθέτουν στην κοινωνία και με έναν κακόγουστο λαϊκισμό να το μετατοπίζουν σε βάρος των εργαζομένων. Η επανάληψη αυτής της πρακτικής συντελείται σήμερα μπροστά μας. Η εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, τα επιχειρησιακά σχέδια ανασύγκρότησής τους είναι όρος επιβίωσης για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και για την εθνική οικονομία. Πρέπει πρός αυτήν την κατεύθυνση με συμμετοχή και συναίνεση των εργαζομένων, να γίνουν οι αναγκαίες προσεγγίσεις, οι αναγκαίες επιλογές. Δεν μπορεί οι δημόσιες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται και σήμερα σαν χώρος για την επίλυση προσωπικών ή άλλων κυβερνητικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών.

Για άλλη μια φορά επιχειρείται να μετατοπιστεί η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για την κατάργηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και δεν είναι μονάχα τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Είναι και τα δικαιώματα προστασίας του εργαζόμενου από κάθε διαδικασία καταχρηστικής άσκησης του λεγόμενου διευθυντικού δικαιώματος.

Βρισκόμαστε μπροστά σ� ένα μίγμα πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και πολιτικής ταχυδακτυλουργίας. Και για μια ακόμη φορά επιλέγεται η καταδικασμένη από το παρελθόν τακτική της συκοφάντησης των εργαζομένων, της διαρροής δήθεν εμπιστευτικών πληροφοριών και της δυσφήμησης θεσμών και προσώπων. Δεν έχει προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στον κοινωνικό διαλογο. Και με την εξέλιξη αυτή εκφυλίζεται τόσο η έννοια του κοινωνικού διαλόγου όσο και η έννοια της κοινωνικής συμμετοχής. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία και την κοινωνία δεν γίνονται κατά διαταγή. Απαιτούν κοινωνική συναίνεση, απαιτούν κοινωνική στήριξη. Τα νομοθετικά παραγγέλματα, όποτε χρησιμοποιήθηκαν, δεν έλυσαν τα υπαρκτά προβλήματα. Απεναντίας, άνοιξαν κοινωνικά μέτωπα και οδήγησαν σε μεγαλύτερες δυσκολίες και δυσχέρειες.

Εμείς από την πλευρά μας, από την πλευρά του ΣΥΝ ζητάμε:

Εμείς θα ζητήσουμε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για όλα όσα συντελούνται θα επιμείνουμε στην προσπάθειά μας και με τα άλλα κόμματα να μην ψηφιστεί η τροπολογία

Θα πραγματοποιήσουμε αμέσως σειρά επισκέψεων στην Ολυμπιακή, στη ΔΕΠ, στον ΟΑΣΑ, στον ΟΣΕ, στα ΕΛΤΑ και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΝ, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, επί τόπου να αποκαλύψουμε, βάσει των δεδομένων των προϋπολογισμών και των πεπραγμένων των διοικήσεων, τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την αποτυχημένη εποπτεία, τον ανύπαρκτο επιχειρησιακό σχεδιασμό, την κακοδιοίκηση και την κακοδιαχείριση.

Καλούμε την κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη ώρα να επιλέξει. Θέλει τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο ή θέλει τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον κοινωνικό εμφύλιο; Θέλει την πολιτική και κοινωνική συναίνεση ή θέλει τον πολιτικό αυταρχισμό με διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου που αναβιώνουν κακές προηγούμενες εμπειρίες που ζήσαμε μετά την μεταπολίτευση".

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε:

"Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων των ΔΕΚΟ με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ. Ενημερώσαμε τον κ.Κωνσταντόπουλο για τις θέσεις της ΓΣΕΕ και την αντίδρασή της για την τροπολογία, τόσο στο διαδικαστικό μέρος, αλλά κυρίως στο μέρος της ουσίας. Κατά τη γνώμη μας το θέμα είναι έντονα κοινωνικό και πολιτικό και ζητήσαμε και από τον ΣΥΝ, με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, να συμβάλει στο να αποσυρθεί και να μην ψηφισθεί αυτή η τροπολογία, γιατί μόνο προβλήματα δημιουργεί και κανένα πρόβλημα δεν λύνει".

To Γραφείο Τύπου