Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/10/2013

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ - Ηλεκτρονική Επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων

Τροπολογία- Προσθήκη
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ηλεκτρονική Επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων» 

Αιτιολογική έκθεση

Η ρύθμιση του άρθρου 32 παράγραφος 1γ του Ν. 4139/2013 («Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις») υπήρξε νομοθετικά ατελής, δημιουργώντας δυσχέρειες εφαρμογής στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. Η αντιμετώπιση βεβαιωμένων στη ΔΟΥ χρηματικών ποινών ως εκτελεσθείσων αφαιρεί τις τελευταίες εκ του ρυθμιστικού πεδίου του πρώτου εδαφίου του άρθρου 32 παράγραφος 1γ του νόμου, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται η αρμοδιότητα του Εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, δεδομένου ότι δεν θα έχει χωρήσει αναστολή.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η περίπτωση δεκάδων πρώην κρατουμένων που έχουν ενταχθεί (με βάση το άρθρο 32) ή ολοκληρώσει (με βάση το άρθρο 33) θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ή συντήρησης και, παρότι έχουν ολοκληρώσει το χρόνο αναστολής, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με επαχθείς βεβαιωμένες χρηματικές ποινές.

Τροπολογία-Προσθήκη

Η τρίτη παράγραφος της περίπτωσης γ, της πρώτης παραγράφου του άρθρου 32 του Ν. 4139/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«Εάν για οποιονδήποτε λόγο έχει χωρήσει βεβαίωση της χρηματικής ποινής και των εξόδων, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ), αναστέλλεται υποχρεωτικά η λήψη κάθε δυσμένους ατομικού μέτρου και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης της συναφούς οφειλής ως και κάθε τοκογονία ή προσαύξηση του βεβαιωθέντος ποσού. Για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου επιμελείται, κατόπιν αιτήσεως του καταδικασθέντος, ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών του δικαστηρίου που εξέδωσε την περί αναστολής απόφαση, ή σε περίπτωση που δεν εξεδόθη τέτοια, ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, η οποία επέβαλε την χρηματική ποινή και τα έξοδα, ενημερώνοντας εγγράφως τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Εάν η αναστολή ανακληθεί, ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή των δυσμένων ατομικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης της συναφούς οφειλής ανακαλείται και συνεχίζονται η τοκογονία ή οι προσαυξήσεις του βεβαιωθέντους ποσού.

Το παραπάνω ισχύει και στην περίπτωση του άρθρου 33 παράγραφος 1 περίπτωση α».

Αθήνα 18.10.2013

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Βασιλική Κατριβάνου

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αφροδίτη Σταμπουλή