Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/10/2013

Δήλωση Β Πριμικήρη, συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα διπλής φορολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση

Η μνημονιακή κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχασε στην κυριολεξία την έννοια του μέτρου.

Όλοι οι Έλληνες της Διασποράς αδυνατούν να παρακολουθήσουν την επιθετική φορομπηχτική  πολιτική της κυβέρνησης απέναντί τους.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση με μια θολή φορολογική νομολογία προωθεί στην ουσία τη διπλή φορολόγηση. Ο Έλληνας, για παράδειγμα, που εργάζεται εκτός Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να πληρώσει, εκτός από τον απαράδεκτο φόρο αλληλεγγύης (όσοι έχουν πάνω απ΄ο12 χιλιάδες ευρώ με συντελεστές 1% - 4% κλιμακωτά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό και φόρο για το «παγκόσμιο εισόδημα», όπως το αποκαλούν.

Βέβαια, οι ταλαιπωρίες των Ελλήνων της Διασποράς δεν σταματούν με την εμφανέστατη άδικη διπλή φορολόγηση, αλλά οξύνεται ακόμα περισσότερο και από την ατέλειωτη γραφειοκρατία και το οικονομικό κόστος που αυτή επιβαρύνει τους ομογενείς.

Η κυβέρνηση, αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή εκεί που παράγεται και να απλώσει τα δίκτυα της στους πραγματικούς φοροφυγάδες, τώρα τα βάζει και με τους Έλληνες μετανάστες. Πρέπει να σκεφτούμε ότι με την οικονομική κρίση πολλοί από αυτούς είναι σήμερα άνεργοι και επιδοτούνται από διάφορα ταμεία των χωρών υποδοχής με μικρά επιδόματα ανεργίας ή με βοηθήματα. Άλλοι πάλι, από τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων μεταναστών, συνταξιοδοτούνται με μια μικρή σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας. Αυτούς τους συμπατριώτες μας, αυτή η κυβέρνηση της λαϊκής λεηλασίας θέλει να φορολογήσει διπλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε αυτές τις επιλογές που, εκτός των άλλων, καταγράφουν την πλήρη έλλειψη σχεδιασμένης πολιτικής για τον ελληνισμό της διασποράς.

Κλείνουν σχολεία, κλείνουν προξενεία, περνούν σε περικοπές και σε αυτά τα πενιχρά κονδύλια που δίνονται στις κοινότητες, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους για τον πολιτισμό.

Καμιά πολιτική δεν προωθούν για τους Έλληνες της Διασποράς και σήμερα έρχονται να επιβάλουν τη διπλή φορολόγηση και στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους που ζουν στην ξενιτιά.

Είναι πραγματικά απαράδεκτοι.

To Γραφείο Τύπου