Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/10/2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές εξελίξεις

Το success story γκρεμίζεται συθέμελα.

Η τριπλή αμφισβήτηση από το ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Bουλής  των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την κατάσταση της οικονομίας έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα ή ψεύδεται ασυστόλως.

Η μη βιωσιμότητα του χρέους, η  ψευδαίσθηση της επιστροφής στις αγορές το 2014, ο αναπόφευκτος –ατελέσφορος νέος δανεισμός, η παράταση της ύφεσης για δυο ακόμη χρόνια και η εκτίμηση για ένα νέο πακέτο μέτρων 6,5 δις αλλά και  η αμφισβήτηση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα των τριών εκθέσεων .

Αξίζει όμως να   θυμηθούμε τι υποστήριζε ο σημερινός υπουργός οικονομικών σε συνέντευξη του στο περιοδικό (2012 )«ΕΠΙΚΑΙΡΑ» με την τότε ιδιότητα του  ως γενικός διευθυντής  του ΙΟΒΕ   «Από το 2013 θα αρχίσει η ανάκαμψη . Τότε θα έχουμε ανάπτυξη 1% » . Τουλάχιστον ο κ. Στουρνάρας είναι συνεπής ως προς την αστοχία των προβλέψεων του.

Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα διαλύει τους επικοινωνιακούς μύθους της κυβέρνησης και δεν εξωραΐζεται με λογιστικές αλχημείας και ευχές .

Η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η ακύρωση του μνημονίου και η  διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με παράλληλη εγκατάλειψη των ακραίων πολιτικών λιτότητας.

To Γραφείο Τύπου