Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/02/1998

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ - Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής

Ο ΣΥΝ θεωρεί λανθασμένη την τακτική της κυβέρνησης τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του αρμόδιου Υπουργού Γεωργίας, που αρνούνται έναν ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Ο διάλογος πρέπει να είναι διαρκής, γιατί μόνο μέσα από την ανταλλαγή απόψεων είναι δυνατόν να υπάρξουν λύσεις. Ταυτόχρονα η εμμονή της κυβέρνησης στην τακτική της ποινικοποίησης των αγωνων και της συνέχισης των δικών αγροτών διαιωνίζει την κοινωνική ένταση και αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα και εντεινόμενα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Ο ΣΥΝ με την κατάθεση τον Μάιο του πορίσματος του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή και τις περυσινές κινητοποιήσεις, είχε υπογραμμίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και έχει προειδοποιήσει ότι ή διαιώνιση των προβλημάτων θα οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις. Προβλήματα που έχουν σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής, τον περιορισμό των επενδυσεων στη γεωργία, την απουσία πολιτικής για την προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές, την κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων και την έλλειψη σύγχρονου θεσμικού πλαισίου.

Ένα χρόνο μετά τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός απολογισμός είναι τραγικά ανεπαρκής. Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σωρεία καθυστερήσεων και ανεφάρμοστων υποσχέσεων, ένα νόμο διάτρητο από τις πελατειακές σκοπιμότητες, για τη ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων και τον Νόμο για τους νέους αγρότες που ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει θέσει σε ουσιαστική εφαρμογή.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής