Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/02/1998

Το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΝ Θεσσαλίας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Ο ΣΥΝ της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ γιατις αγροτικές κινητοποίησης

Σε συνέντευξη στα Μ.Μ.Ε. σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΝ Θεσσαλίας εκπροσωπούμενο από τα στελέχη Χρήστο Καρακώστα, Μάριο Μακρή και Νίκο Παπαδόπουλο τόνισαν τα εξής:

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η επιτυχής έκβασή τους είναι το ζητούμενο. Η επιτυχής έκβαση προϋποθέτει:

Α. ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Καμιά κινητοποίηση δεν μπορεί να λύσει το σύνολο των προβλημάτων. Η Συντονιστική Επιτροπή έπρεπε, πρέπει να ξεχωρίσει ορισμένα ζητήματα αιχμής και να τα προτάξει όπως:

1. Η άμεση κατάργηση της συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους που προτείνεται από την Καρδίτσα. Εμείς προτείνουμε να μην πληρώνουν συνυπευθυνότητα οι παραγωγοί των 30-40 τόνων σύσπορου βαμβακιού. Προτείνουμε δηλαδή να συνδεθεί η κατάργηση της συνυπευθυνότητας με τον όγκο της παραγωγής για να αποφύγουμε τις παγίδες (εικονική παραγωγή κλπ.). Μπορεί επίσης να έχουμε ένα συνδυασμό στρεμμάτων και παραγωγής.

2. Επιστροφή του ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας, που κατακρατήθηκε παράνομα.

3. Τα ζητήματα του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, φθηνό χρήμα, άρδευση, σπόροι, λιπάσματα, μηχανήματα κλπ.).

4. Στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", να διεκδικήσουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα Μεσογειακά προϊόντα κι εκείνα των Βορείων χωρών. Επαναδιαπραγμάτευση του πλαφόν παραγωγής, για τα προϊόντα εθνικής σημασίας (βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, ελιά, λάδι, κτηνοτροφία). Ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών και των οργανώσεών τους στις διαπραγματεύσεις.

5. Νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των αγροτών που δικάζονται για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Β. ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ

Επαναλαμβάνουμε τη θέση αρχής: Η επιλογή, η κλιμάκωση και η εναλλαγή των μορφών πάλης είναι ζήτημα που το λύνουν κυρίαρχα οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Νοιώθουμε δικαιωμένοι γιατί φαίνεται να κατανοείται η ανάγκη για ευέλικτες μορφές πάλης που διασφαλίζουν μαζικότητα στη συμμετοχή και αλληλεγγύη των εργαζομένων της πόλης. Προτείνουμε:

1. Να σχηματίσουμε δίπλα στα τρακτέρ ανθρώπινη αλυσίδα από τα Τέμπη μέχρι το Βελεστίνο. Στην αλυσίδα θα συμμετέχουν αγρότες, αγρότισσες και τα παιδιά τους.

2. Αν και μετά από αυτή την εκδήλση δεν μας δεχθεί ο Πρωθυπουργός οργανώνουμε συλλαλητήριο στην Αθήνα μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα εναποθέσουμε συμβολικά για ταφή ποσότητες από αγροτικά προϊόντα.

3. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας ανακοινώνουμε τη διάλυση των ξεχωριστών Αγροτικών Συλλόγων και Ομποσπονδιών και τη δημιουργία Ενωτικών Συνδικαλιστικών Οργάνων. Θέτουμε μπροστά στις ευθύνες τους τις ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ για τη διάσπαση του αγροτικού κινήματος και ζητούμε να δρομολογήσουν ενωτικές διεργασίες.

To Γραφείο Τύπου