Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη: Παράβαση καθήκοντος και αδιαφορία αστυνομικών οργάνων κατά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου (εφημερίδα RealNews, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013), η στάση που επέδειξαν άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» κατά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην Αμφιάλη, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τον τρόπο δράσης των αστυνομικών οργάνων αλλά και τις σχέσεις τους με την ομάδα των μελών της ΧΑ που προχώρησε στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του Π.Φ. από τον Γιώργο Ρουπακιά. Από την κατάθεση που έδωσε στις 30 Σεπτεμβρίου στην 6η ανακρίτρια Πειραιά, η σύντροφος του δολοφονηθέντα, προκύπτει σαφώς ότι αν οι παρόντες στο αιματηρό περιστατικό, αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» είχαν παρέμβει εγκαίρως και δραστικά έναντι των «μαυροφορεμένων» ατόμων, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχε αποφευχθεί η μοιραία έκβαση.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια, η κοπέλα, αφού επισημάνει ότι δεν της ζητήθηκε να δώσει προανακριτική κατάθεση παρότι έδωσε τα στοιχεία της σε γυναίκα αστυνομικό, τονίζει τα εξής, άκρως αποκαλυπτικά.

Πρώτον, λίγο πριν το περιστατικό παρατήρησε «να καταφθάνουν 4 ή 5 μηχανές της ομάδας «ΔΙΑΣ»», με πλήρωμα 2 ατόμων. «Μας είδαν, έστριψαν μέσα στην Κεφαλληνίας και κατευθύνθηκαν προς το ‘Κοράλι’. Πριν φθάσουν όμως εκεί, σταμάτησαν σε μια ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων (γύρω στους 15) που είχαν μαζευτεί στο σημείο. Δεν μπόρεσα να δω αν τους μιλούσαν. Δεν ήταν παραταγμένοι οι αστυνομικοί, ούτε σχημάτισαν κάποιο προστατευτικό κλοιό. Καθόντουσαν χαλαρά όλοι μαζί, σαν να ήσαν παρέα. Κάποιοι αστυνομικοί είχαν κατέβει από τις μηχανές τους και είχαν βγάλει και τα κράνη τους».

Δεύτερον, η παρουσία των αστυνομικών δεν απέτρεψε την τραγική εξέλιξη. «Όταν όμως οι μαυροντυμένοι άρχισαν να κινούνται απειλητικά προς το μέρος τους (σσ: της ομάδας των νέων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Π. Φύσσας), εκτός από μια κοπέλα και έναν νεαρό της ομάδας «ΔΙΑΣ» κανένας άλλος από αυτούς δεν έτρεξε να τους προστατέψει. Αντιθέτως στις εκκλήσεις της για βοήθεια, της δήλωσαν αδυναμία», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο στηρίζεται στην κατάθεση της συντρόφου του Π. Φύσσα. «Ούρλιαζα λέγοντας πως οι φίλοι μας κινδυνεύουν και τους παρακαλούσα να έλθουν να μας βοηθήσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αστυνομικό ψηλό και πολύ σωματώδη, άγρια φυσιογνωμία, τετράγωνο πρόσωπο, να μου λέει: ‘δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, είναι πάρα πολλοί’».

Τρίτον, όταν η κοπέλα επέστρεψε στο σημείο του επεισοδίου, όλα είχαν τελειώσει, ο Π. Φύσσας είχε μαχαιρωθεί από τον δράστη. «Τον δράστη δεν τον είδα, είδα μόνο το ασημί αμάξι. Αφότου ήλθε το ασθενοφόρο και πήρε τον Παύλο, με πλησίασε ο αστυνομικός που σας περιέγραψα παραπάνω – τον σωματώδη με την άγρια φυσιογνωμία – και μου ζήτησε τα στοιχεία. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν έκανε τίποτε για να προστατέψει τον Παύλο και τους υπόλοιπους όταν εγώ τον παρακαλούσα, προσποιήθηκε ότι μόλις είχε έλθει στο σημείο και ότι δεν βρισκόταν προηγουμένως εκεί».

Με δεδομένο ότι η κατάθεση της συντρόφου του Π. Φύσσα στην 6η ανακρίτρια Πειραιά εγείρει σειρά σοβαρών ερωτημάτων σχετικά με ενέργειες (για παράδειγμα τον συγχρωτισμό των αστυνομικών με τους «μαυροντυμένους» που προκάλεσαν το αιματηρό επεισόδιο) αλλά και με παραλείψεις (άρνηση εκπλήρωσης μιας από τις βασικότερες αποστολές της αστυνομίας, δηλαδή την παροχή προστασίας στους πολίτες) εκ μέρους των μελών της συγκεκριμένες ομάδας «ΔΙΑΣ».

Με δεδομένες τις ευρύτερες αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα περί «θυλάκων» της ΧΑ στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

•    Πώς συνάδει η συμπεριφορά των ανδρών της συγκεκριμένης ομάδας «ΔΙΑΣ» (ανεκτική αν όχι φιλική προς τους «μαυροφορεμένους», αδιάφορη έναντι των θυμάτων της επίθεσης) με τις δηλώσεις του (στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας) ότι «η ΕΛ.ΑΣ εκτελεί το καθήκον της», ότι «δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε σκιά στις δραστηριότητες της» και ότι «η συντριπτική -όχι απλώς η μεγάλη- πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι περήφανοι άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν τα πάντα για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη»;

•    Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου την άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ» με την αιτιολογία ότι οι επιτιθέμενοι είναι… πολυάριθμοι;

•    Τι ενέργειες (ΕΔΕ π.χ.) έχουν διαταχθεί για τις πράξεις και παραλήψεις της ομάδας «ΔΙΑΣ»; Ποια η εξέλιξή τους;

•    Ποια είναι, γενικότερα, η εξέλιξη του εντοπισμού και της εξάλειψης των θυλάκων της ΧΑ στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη (Ρένα) Δούρου

Δημήτρης Τσουκαλάς