Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/10/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Ρωσία

Η παράδοση της ολυμπιακής φλόγας στη Ρωσία ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα ολυμπιακά ιδεώδη. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε μια συγκυρία που η άνοδος του φασισμού στη χώρα μας απειλεί τη δημοκρατία ξαναθέτοντας στο τραπέζι ζητήματα που με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες έχουν χρόνια κατακτηθεί και θεωρούνταν μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτα. Τέτοια ζητήματα είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους χωρίς καμία διάκριση λόγω φυλής, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Η Ρωσία με νόμο που ψήφισε στα μέσα αυτής της χρονιάς, με πρόσχημα την προστασία των ανηλίκων, απαγορεύει οτιδήποτε στοχεύει στην "ομοφυλόφιλη προπαγάνδα". Ο νόμος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για να υποστούν διώξεις ακτιβιστές και γενικά ομοφυλόφιλοι και διεμφυλικοί που ζουν ή απλώς βρίσκονται στο κράτος της Ρωσίας, ενώ βίντεο με φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται άτομα με μόνο λόγο τη σεξουαλική τους ταυτότητα κάνουν το γύρο του διαδικτύου χωρίς κανείς από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να παρεμβαίνει για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Με αφορμή το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που έγινε στη Μόσχα, διάφοροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έκαναν σαφές ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ακόμα και εναντίον επιτετραμμένων ξένων αποστολών που θα βρίσκονται στη χώρα για να συμμετέχουν στους Αγώνες. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθεί ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτού του είδους το βάρβαρο αναχρονισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε όλους τους τόνους τη διαμαρτυρία του για τις διώξεις που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι διεμφυλικοί στη Ρωσία και ενώνει τη φωνή του με το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας. Τέτοιες διατάξεις είναι αντίθετες προς τα ολυμπιακά και ουμανιστικά ιδεώδη και αντίθετες προς την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις.

Σήμερα που ο ρατσιστικός και ομοφοβικός/τρανσφοβικός λόγος της Χρυσής Αυγής δηλητηριάζει την πολιτική ζωή στην Ελλάδα και αποτελεί κίνδυνο για το πολίτευμα, είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους αυτούς που υφίστανται τις διακρίσεις και να ζητήσουμε τον τερματισμό τους.

Τμήμα Δικαιωμάτων