Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/10/2013

Απάντηση Κομισιόν προς Νίκο Χουντή: Καμία δαπάνη δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα Εθνικό Ληξιαρχείο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το μικρό κορίτσι που «βρέθηκε» στον καταυλισμό Ρομά και για το απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς δήλωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα, το πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην «ψηφιοποίηση του μητρώου των πολιτών, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε εθνικό επίπεδο», βρίσκεται ακόμη στο σημείο «μηδέν», αν και έχουν περάσει ήδη 4,5 χρόνια από την έγκρισή του!!

Αυτό προκύπτει από απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, επιχειρούσε να διερευνήσει την πορεία υλοποίησης του έργου και τις αιτίες των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί.

Ο κ. Χαν, στη σαφή απάντησή του, αφού αναφέρει ότι «το κόστος του έργου στην απόφαση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχει συναφθεί καμία σύμβαση, και κατά συνέπεια «δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δαπάνη», δηλώνοντας μάλιστα ξεκάθαρα ότι, «το σχέδιο θα έπρεπε να βρισκόταν στο στάδιο της πραγματικής υλοποίησής του».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Γιοχάνες Χαν, έχουν ως εξής:

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

Θέμα:  Πορεία έργου «Εθνικό Ληξιαρχείο»       

«Σε απάντησή της η Επιτροπή (E-009351/2012), σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος «Εθνικό Ληξιαρχείο», μου είχε αναφέρει ότι «το πρόγραμμα “Εθνικό Ληξιαρχείο” εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” στις 30 Απριλίου 2009 με προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά την ψηφιοποίηση του μητρώου των πολιτών, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε εκ νέου στις 26 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται, επί του παρόντος, στο στάδιο της υποβολής προτάσεων, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 […]· το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προγραμμάτων προτεραιότητας».

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος;

2.    Ποιο είναι το ποσό που έχει απορροφηθεί ως τώρα;

3.    Είναι ικανοποιητική η πορεία του έργου; Εάν όχι, γνωρίζει η Επιτροπή γιατί υπάρχει καθυστέρηση;»

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής

«Η Επιτροπή, εκτός από τις πληροφορίες που παρείχε στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-009351/2012(1), ενημερώνει τον αξιότιμο βουλευτή ότι:

1.    Το κόστος του έργου στην απόφαση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, κανένα στοιχείο του δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων.

2.    Καθώς καμία δαπάνη δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό.

3.    Ο ανασχεδιασμός της τεχνικής σύλληψης του έργου και η διαδικασία επανέγκρισης είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των αναθεωρημένων εγγράφων της πρόσκλησης υποβολής προσφορών. Η Επιτροπή κρίνει ότι το σχέδιο θα έπρεπε να βρισκόταν στο στάδιο της πραγματικής υλοποίησής του».

(1)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/parliamentary-questions.html

To Γραφείο Τύπου