Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/02/1998

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλουγια τις αγροτικές κινητοποίησεις

(από συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου κατά την περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο Λουτράκι)

"Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σε διάφορα σημεία της χώρας, μας πηγαίνουν ένα χρόνο πίσω.

Εξακολουθεί να μην υπάρχει αγροτική πολιτική και να λείπει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στόχων για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία στα ευρωπαϊκά όργανα. Η ελληνική γεωργία και ο ΄Ελληνας αγρότης είναι απληροφόρητοι και απροετοίμαστοι για τα νέα δεδομένα, που θα καθορίσουν την τύχη τους στα επόμενα χρόνια.

Δεν γίνεται τίποτε για την προετοιμασία της χώρας στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης της γεωργίας. Για τη διεπαγγελματική συνεργασία. Για την τράπεζα γης. Για την αγροτική πίστη. Για το κόστος παραγωγής. Για την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τις οργανώσεις παραγωγών και τους νέους αγρότες. Για την αναγνώριση του επαγγέλματος του αγρότη και την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών. Για την μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης, που εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται

Οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και ελαιολάδου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, τόσο λόγω της υπερπαραγωγής σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., όσο και λόγω των αλλαγών στη νέα αναθεωρημένη Κοινή Οργάνωση Αγοράς.

Εδώ εντοπίζονται και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, ενώ γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το νέο κανονισμό, δεν έκανε τίποτε για να τα αποτρέψει. Δεν διαπραγματεύτηκε σωστά κι αποτελεσματικά.

Το Υπουργείο Γεωργίας δεν εξασφάλισε έγκαιρη ενημέρωση, τεχνική στήριξη και συντονισμό των παραγωγών, για να αντιμετωπίσουν την ασφυκτική σημερινή κατάσταση και την εφιαλτική προοπτική της.

Και τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα για σημαντικά προϊόντα της αγροτικής μας οικονομίας, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη διάθεση αυτών των προϊόντων, να αντιμετωπίσει την απραξία της αγοράς και να προωθήσει άμεσες παρεμβάσεις και δράσεις για στήριξη των παραγωγών και των προϊόντων τους.

Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να συναισθανθεί ότι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, βρίσκονται σε απόγνωση και βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τον αφανισμό τους.

Και οι αγρότες πρέπει να επιλέξουν για τη διεκδίκηση όσων αιτημάτων τους είναι δίκαια κι εκρηκτικά ευέλικτες μορφές διαμαρτυρίας, που δεν θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους φέρνει σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα εξασφαλίζουν την αλληλεγγύη της κοινής γνώμης".

To Γραφείο Τύπου