Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM» (Μπάμπης Παπαναγιώτου).

- Για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία, εάν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν θα χρειάζεται να προκηρυχθούν εκλογές.

Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα το Σύνταγμα της χώρας και ότι η διαδικασία εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα και μέχρι τέλους από τις δικαστικές Αρχές, θα πρέπει να σέβεται τον νομικό μας πολιτισμό και το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας. Διότι η Δημοκρατία όπως γνωρίζετε τιμωρεί και δεν εκδικείται, άρα η εξάρθρωση πρέπει να γίνει με νομικούς και δικαστικούς όρους, και βεβαίως και με πολιτικούς. Επομένως πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή, ώστε στο όνομα της αναγκαίας εξάρθρωσης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης να μη φτάνουν κάποια πράγματα στα όρια της νομιμότητας ή να μην υπερβαίνουν τη συνταγματική νομιμότητα.

- Για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής

Η Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, γιατί δεν έκανε τόσο καιρό αυτό που θα μπορούσε να κάνει, δια του νόμου και της δικαιοσύνης, με τα στοιχεία που όπως φαίνεται είχε, 31 φακέλους συν 1 (που αυτό δυστυχώς αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα).

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πήγε σε αυτή την αναγκαία λύση της παραπομπής της νεοναζιστικής οργάνωσης στη δικαιοσύνη, όχι από δική της πολιτική βούληση, αλλά επειδή σύρθηκε, αναγκάστηκε, πιέστηκε να το κάνει, εξαιτίας της λαϊκής οργής αλλά και της διεθνούς κατακραυγής, λόγω της οποίας, μάλιστα, κινδύνευε η χώρα μας να χάσει την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα αφήσουμε να γίνει πλυντήριο της Κυβέρνησης και των πολιτικών της ευθυνών για το γιγάντεμα της Χρυσής Αυγής, το γεγονός ότι αναγκάστηκε κάτω από τη λαϊκή και διεθνή κατακραυγή να μπει σε διαδικασία εξάρθρωσης της. Είναι νίκη του λαού, όμως δεν  εφησυχάζουμε, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ότι μπορεί να φτάσει αυτό το θέμα μέχρι το τέλος.

- Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη Χρυσή Αυγή

Εμείς καταλογίζουμε πάρα πολύ μεγάλες πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, γιατί υπήρχε ανοχή και ασυλία σε εγκληματικές ενέργειες της, καθώς και στη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία και τον στρατό. Θυμάστε ότι υπήρχαν δημοσιεύματα του Guardian, ότι έχει διεισδύσει η Χρυσή Αυγή στην αστυνομία και ότι χρυσαυγίτες αστυνομικοί βασανίζουν διαδηλωτές όταν συλλαμβάνονται και ο κος Δένδιας, αντί να ανησυχήσει και να ερευνήσει, είχε πει ότι θα καταθέσει μηνύσεις ενάντια σε αυτό το περιοδικό.

Επίσης θυμάστε τη θεωρία των δύο άκρων, που ανέπτυσσε η Κυβέρνηση, ταυτίζοντας  την πολιτική αντιπολίτευση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με δολοφονικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, το οποίο ήταν ουσιαστικά νομιμοποίηση και αθώωση της εγκληματικής δράσης της και βόμβα στη Δημοκρατία. Όταν λες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ίδιο με μια εγκληματική οργάνωση ή ότι βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, αν κερδίσει αύριο τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αναγνωρίσεις ως ΝΔ το εκλογικό αποτέλεσμα ή δεν θα του παραδώσεις την κυβερνητική εξουσία. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η ιστορία και καμιά φορά η πολιτική αντιπαράθεση και τέτοια επιχειρήματα, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες ακρότητες. Τέτοιες θεωρίες, ακραίες και ανιστόρητες, όπως αυτή των δύο άκρων, πρέπει να αποφεύγονται.

 Η Χρυσή Αυγή υπήρχε από το 1987, το γνωρίζουμε όλοι, όμως αυτό που τη γιγάντωσε και την έφερε από το 0,29 στο 7% και μέχρι πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δημοσκοπικά στο 15%, ήταν κατά κύριο λόγο οι ακραίες και βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων. που αποτέλεσαν τα εύφορα χωράφια όπου φύτρωσαν και θέριεψαν αυτά τα άνθη του κακού ως πολιτικά φασιστικά τέρατα.

-    Για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και την ανάγκη εκλογών.

Εμείς θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες για να κοπούν τα νεοναζιστικά καρκινώματα στον κρατικό μηχανισμό, την αστυνομία, τον στρατό, τη δικαιοσύνη, την ΕΥΠ και κυρίως να αλλάξει ο προσανατολισμός της αστυνομίας, να πολεμάει δηλαδή το κοινό έγκλημα και όχι τους διαδηλωτές και τη δημοκρατία. Επίσης πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής, γιατί κάποιοι όχι μόνο την ανέδειξαν και την χάιδεψαν αλλά και την ταΐσανε όλο αυτό το διάστημα για να τη χρησιμοποιούν σαν μακρύ τους χέρι ενάντια στο εργατικό κίνημα και στην Αριστερά. Φαίνεται, αλλά περιμένουμε αποδείξεις, ότι χρηματοδοτήθηκε από κάποιους εφοπλιστές, από οικονομικά συμφέροντα της ημέρας ή της νύχτας. Έχει τα εργαλεία η Πολιτεία, έχει το ΣΔΟΕ που μπορεί να ανοίξει τα βιβλία τους και να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που την στήριξαν και οικονομικά και ποιοι την ξέπλεναν όλο αυτό το διάστημα.

Ευθύνες έχουν επίσης και κάποια ΜΜΕ που τους έφτιαξαν το lifestyle, με αποτέλεσμα πολλές ελληνικές οικογένειες  να τους βλέπουν ως κάποια ήσυχα «σπιτικά σκυλάκια».

Η αντιμετώπιση της νεοναζιστικής αυτής οργάνωσης δεν είναι μόνο δικαστικό είναι κυρίως και πολιτικό ζήτημα. Γιγαντώθηκε μέσα στα μνημόνια και για να ξεριζωθεί οριστικά, ώστε να μην είναι κάποιοι από τους ηγέτες της στη φυλακή και αυτή ως δήθεν αντισυστημική δύναμη να θεριεύει πολιτικά, να ανεβάζει τα εκλογικά ποσοστά της και να αυξάνει τις εγκληματικές της ενέργειες, δεν αρκούν οι δικαστικοί και νομικοί τρόποι αντιμετώπισής της. Θέλει πολιτική αντιμετώπιση, δηλαδή ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και της Κυβέρνησης που τα υπηρετεί. Με αυτήν την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι η λύση θα δοθεί, όχι με το να λες θα απαγορεύσω παραιτήσεις βουλευτών ως καταχρηστικές, αναπληρωματικές εκλογές κλπ. Εμείς θέλουμε να γίνουν τώρα στη χώρα καθολικές και όχι αναπληρωματικές εκλογές και ο λαός με την ψήφο του να δώσει τη λύση.

Αντί να αφήνεται με ενδεχόμενες παραιτήσεις βουλευτών της η πρωτοβουλία στη Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να γίνουν γενικές βουλευτικές εκλογές, ο ελληνικός λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να εξαφανίσει τη Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο και από όλη την Ελλάδα, να την πάει όσο χαμηλότερα μπορεί, να την κάνει πάλι περιθώριο. Επίσης με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να δώσει και απάντηση για το αν θέλει να συνεχιστούν αυτές οι ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές  ή όχι, αν θέλει νέο χρηματοδοτικό πακέτο βοήθειας και νέο μνημόνιο και ακόμα τρισχειρότερα μέτρα. Να πει αν θέλει να συνεχιστεί αυτή η εγκληματική πολιτική των μνημονίων ή να ανατρέψει την Κυβέρνηση και να ανοίξει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές αντιμετώπισης της κρίσης προ όφελος του λαού, γιατί αυτή είναι η πιο ουσιαστική προϋπόθεση για να συντριφτεί η άνοδος του φασισμού.

To Γραφείο Τύπου