Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2013

Ερώτηση Χ.Ζαϊμπέκ, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Για την υποβάθμιση των δομών Υγείας στην ΠΕ Ξάνθης

Η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, η υψηλή ανεργία, συνολικά η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, στρέφει ολοένα και περισσότερους πολίτες στη δημόσια υγεία. Η συνεχιζόμενη όμως υποβάθμιση και απαξίωση της έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής υπηρεσιών υγείας, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Το Υπουργείο Υγείας με απάντηση του στην ερώτηση υπ' αριθμόν 4233 στις 22-11-2012 του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η ίδια η πραγματικότητα όμως το διαψεύδει.

Πιο συγκεκριμένα με επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ο συντονιστής διευθυντής και οι δύο διευθυντές του αναισθησιολογικού τμήματος επισημαίνουν πως από τις 12 Οκτωβρίου και μετά  στο Νοσοκομείο Ξάνθης δε θα πραγματοποιούνται χειρουργεία. Το αναισθησιολογικό τμήμα, που αποτελεί την καρδιά του Νοσοκομείου, καθώς εξυπηρετεί όλα τα τμήματα και κλινικές, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κενές θέσεις, δεν ενισχύεται με το απαραίτητο προσωπικό, με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι να πραγματοποιούν 10 με 11 εφημερίες το μήνα, αλλά να αμείβονται μόνο τις 4.      

Σε οριακό σημείο επίσης βρίσκονται η Ορθοπεδική και Παθολογική κλινική λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων των διευθυντών, η Νευρολογική κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί με έναν μόνο γιατρό και από τις 5 Οκτώβρη το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Καρδιολογική. Τέλος, στην ήδη επιβαρυμένη παιδιατρική κλινική καταφεύγουν επιπλέον 10.000 παιδιά που πρέπει να εξεταστούν για το δελτίο υγείας μαθητή, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει κανέναν απολύτως παιδίατρο.

Παράλληλα τα Κέντρα Υγείας του νομού εξακολουθούν να βρίσκονται σε οριακό σημείο, αδυνατώντας να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους, παρά τις επίμονες και  σκληρές προσπάθειες των εργαζομένων. Στα Άβδηρα, στη Σταυρούπολη και τον Εχίνο είτε οι ελλείψεις σε προσωπικό, είτε οι ανεπαρκείς υποδομές, είτε ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός απασχολούν έντονα τόσο το προσωπικό όσο και τις κατά τόπους κοινωνίες. 

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες με πάθος υποστηρίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση και στο χώρο της υγείας, είναι άκρως επιζήμιες και επικίνδυνες για τους πολίτες. Σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής αλλά κυρίως ανθρωπιστικής κρίσης ένα ισχυρό σύστημα υγείας, ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι αναγκαίο όσο ποτέ και πάνω από κάθε μνημονιακή δέσμευση που επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.   

Επειδή οι εργασιακές συνθήκες στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ εξουθενώνουν σωματικά και ψυχικά το προσωπικό και δε διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Επειδή είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο κλινικές του νοσοκομείου να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου.

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο ο νομός Ξάνθης να μη διαθέτει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα προκειμένου να ενισχυθούν με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες οι κλινικές και όλα τα τμήματα του νοσοκομείου Ξάνθης;

2) Θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς το νοσοκομείο Ξάνθης, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης;

3)Τα Κέντρα Υγείας Αβδήρων, Εχίνου και Σταυρούπολης θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και θα ενισχυθούν τόσο με την απαιτούμενη χρηματοδότηση και  με το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ